Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Журнал «Медицина неотложных состояний» 1(26) 2010

Вернуться к номеру

Серцево-легенева реанімація — європейські стандарти

Маніпуляції з відновлення серцевої та легеневої діяльності завжди були каменем спотикання та предметом суперечок поміж різними медичними школами. З огляду на те, що стан клінічної смерті — малий проміжок від життя до незворотних змін в організмі, потребує надзвичайно високого рівня організації, мобілізації усіх знань, вмінь та фізичних сил, необхідно чітко усвідомлювати, що і в якій послідовності робити. Це знання повинне базуватися на досвіді як науковому, так і доказової медицини. Окрім цього, заходи із серцево­легенево­мозкової реанімації (СЛМР) мають бути простими, відомими широкому загалу, бо найчастіше свідком раптової зупинки кровообігу стають пересічні люди, які не мають медичної освіти. Отже, знання й вміння із СЛМР — це своєрідна «абетка» й «отче наш» для цивілізованого суспільства.

Кожна країна має свої вимоги до проведення реанімаційних заходів, проте в Європі є цілий ряд точок дотику в цій міждисциплінарній процедурі. Об’єднує різні школи СЛМР Європейська рада реанімації (www.erc.edu), яка співпрацює з більш ніж сорока країнами Європи та авторитетними міжнародними науковими медичними товариствами (ILCOR). Це наукове товариство працює спільно з подібними національними об’єднаннями, метою яких є порятунок життя шляхом підвищення стандартів реанімаційних заходів у Європі та координація роботи Європейських організацій з акцентом на реанімаційні заходи та екстрену медичну допомогу. Воно ж диспонує робочими групами та науковим потенціалом для оптимізації реанімаційних заходів.

Для того щоб долучитися до позитивного європейського досвіду, ініціативна група під керівництвом начальника Управління організації медичного забезпечення «Євро­2012», міжнародної діяльності та євроінтеграції МОЗ України Зиновія Тадейовича Гузара 3 жовтня цього року створила громадську організацію «Українська рада реанімації». Мета Ради — об’єднання зусиль медичних працівників України, а також інших осіб для порятунку людського життя шляхом підвищення стандартів реанімаційних заходів в Україні та поширення знань на цю тему, а також сприяння промоції та практичній координації діяльності організацій, що зацікавлені у розвитку методів серцево­легенево­мозкової реанімації.

Для досягнення своєї мети Українська рада реанімації ставить перед собою такі завдання:

1. Опрацювання та сприяння практичному впровадженню ефективних технік серцево­легенево­мозкової реанімації та надання консультацій щодо їх практичного застосування.

2. Створення навчальних програм та участь у впровадженні стандартів реанімації, що призначені до використання широким загалом громадськості, відповідними рятувальними службами та лікарями­ фахівцями, а також опрацювання критичних поглядів та оцінок технік серцево­легенево­мозкової реанімації та надання консультацій у справі їх модернізації.

3. Розробка, адаптація та поширення відповідних стандартів — протоколів — підручників з питань серцево­легенево­мозкової реанімації.

4. Упровадження та підтримка відповідних наукових досліджень з цього напрямку.

5. Оцінка результатів застосування реанімаційних технік та стандартизація протоколів дій.

6. Організація конгресів, з’їздів, конференцій та інших наукових зібрань.

7. Промоція у політичних та громадських колах потреби та практики у галузі реанімації.

8. Організація навчань, курсів, порад, консультацій та експертиз у сфері реанімації.

9. Співпраця з міжнародними організаціями за кордоном (Європейська рада реанімації та інші).

Українська рада реанімації підтримує тісні зв’язки з аналогічними структурами у Польщі та Бельгії. Наслідком співпраці з Польською радою реанімації стало проведення перших україномовних курсів з поглиблених реанімаційних заходів (ALS) у м. Кракові (Польща) для медичного персоналу з Києва та Львова. В перспективі — проведення у 2010 р. серії безкоштовних курсів для медичного персоналу міст, що приймають «Євро­2012», переклад підручників і багато іншого. Українська рада реанімації бере на себе обов’язок інформувати медичну спільноту про новини та акції на шпальтах журналу (якщо на це буде згода редакційної колегії).



Вернуться к номеру