Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Журнал «» 4(24) 2012

Вернуться к номеру

Кава проти смерті з косою: випити

Автор повідомлення доктор Генрі Блек,професор внутрішньої медицини в Нью-Йоркському Університеті (школамедицини), член Центру з профілактики серцево-судинних захворювань, а також колишній президент Американського товариствагіпертензії.

Кава вважається одним із факторів ризику серцево-судинних захворювань, щозавжди був таким же цікавим, як іалкоголь. Дуже багато досліджень, утому числі спостережень і клінічних досліджень, чітко виявили, що чим більше алкоголю ви споживаєте, тим меншим єризик серцево-судинних захворювань. Звичайно, при цьому можуть виникнути різнііншіпов’язаніз алкоголем проблеми, такі як самогубство, нещасні випадки, цироз печінкитощо. Але алкоголь сам по собі(ймовірно,не має значення вид алкогольного напою), можливо, має певні захисні властивості щодо серця.

Аналогічний висновок можливо зробити і щодо кави[1].Як і алкоголь, кава є однією з тих звичок, що багатьом з нас подобаються, але поряд із тим вона пов’язаназ ризиком серцево-судинних захворювань, раку і цілим рядомінших ускладнень. Але тепер у науковців з’явився досвід аналізувеликих баз даних, який допоміг встановити, що варто було бвнести корективи щодотого, що може відбуватисяпри споживаннікави. Близько 30 роківтому, коли кавузвинувачували у причетності до виникнення ракупідшлункової залози, було проведено класичнедослідження ризику розвитку раку підшлункової залози та вживаннякави, яке з’ясувало, що люди, які пили каву, зазвичай також мали звичку паління.

Цепитаннябулорозглянуто у дослідженні NIH/AARP (National Institutes of Health/American Associationof Retired Persons). Дослідженнявключило понад 400 000 учасниківвікомвід51 до 70 років, більше 52 000 смертейза даними the National Death Index. До нього увійшлиучасникиіз 6 штатівплюс Атлантаі Детройт. Отримані результати виявилисявкрай цікавими. Дослідники вивчали осіб, які пили каву:не менше 1 чашки, 2–3 чашки, 4–5 чашокабо понад 6 чашок, згодом вони підсумувалисмертністьвід усіх причин — смертність від серцево-судинних захворювань, інсультів, діабету, респіраторних захворювань, онкопатологіїта інших тривіальних причин.

Потім вони зробили поправкуна інші чинники, такі як вживання білого м’яса, вживаннячервоного м’яса, калорійність харчування, паління тавид спожитоїкави. Отримані результати повністю змінили існуючу точку зору. Коли дані булоскоригованодля цих супутніхчинників, було чітко встановлено, що основним негативним чинником є паління. Крім того, дослідники також прагнули вивчити вплив паління цигарок або трубок, але їм не вистачило даних. Отже, хоча споживання кави і було пов’язанезі зниженням смертності від всіх причин, паління потенційно могло звести нанівець усі переваги вживання кави, а також, можливо, і інших факторів, і не залишається жодних сумнівів щодо того, що на даному факті нам і варто було б зосередити увагу.

Коли автори зробили поправку на ці суміжні чинники, то насправдівиявилося,щочим більше кави спожито, тим меншим єризик для всіх цих чинників. Для онкопатологіїризик виявивсянульовим, кава абсолютно не мала жодного впливу на ризик окопатології.

Коли лікарі дають поради пацієнтам стосовно того, що вони повинні тане повинні виконувати, дуже важливо більше зосередитися на тих їх звичках, що ми могли бпідтримати, замість того, аби насаджувати їм розширене«меню». Цікаво також те, що всі люди, які пилипонад 6 чашок кави надень, мали неповнувищу освіту, споживалибільше червоного м’яса і менше білого, менше фруктів таовочів, приймали меншу кількість вітамінних добавок та інших харчових добавок, тобто робиливсе те, що вважаєтьсяне дуже корисним.

Сьогодні, на думку автора, каву можна викреслитизі списку факторів ризику. Також приємно відмітити, що данедослідження не проводилося підегідою виробників кави в Америці чи у світі, а скоріше силами NIH таAARP.

Отже, слід стежитиза новинами. В нещодавньому іншому повідомленні говориться про те, що кава може фактично відстрочити хворобуАльцгеймераабонавітьзапобігти їй. Ніхто не знає, чи справляє чай подібний ефект, чи справляють йогоінші напої з кофеїном або чи є цеефектом самого кофеїну. Існує дуже багато різноманітних елементів укаві, таких як антиоксиданти та інші компоненти, щоможуть впливати на позитивність наслідків споживання кави.

Freedman N.D., Park Y., Abnet C.C., Hollenbeck A.R., Sinha R. Association of coffee drinking with total andcause-specific mortality
N.Engl.J.Med. 2012;366:1891-1904.



Вернуться к номеру