Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Вестник Ассоциации психиатров Украины» (05) 2013

Вернуться к номеру

Проект Рекомендації круглого столу за темою: «Застосування примусових заходів медичного характеру як різновиду державного примусу»

25 червня 2013 року Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини спільно з Українським науково­дослідним інститутом соціальної i судової психіатрії та наркології МОЗ України проведено круг­лий стіл на тему: «Застосування примусових заходів медичного характеру, як різновиду державного примусу».

У роботі круглого столу брали участь представники Вищого спецiалiзованого суду України з розгляду цивільних i кримінальних справ, Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної пенітенціарної служби України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства юстиції України, Українського науково­дослідного інституту соціальної i судової психiатрiї та наркології МОЗ України, Київського міського центру судово­психіатричної експертизи, Асоціації психіатрів України, Всеукраїнської громадської організації інвалідів — користувачів психіатричної допомоги «Юзер» та науковці.

Учасниками круглого столу обговорювалися проб­лемні питання. А саме:

— відсутність порядків застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку та госпіталізації до психіатричного закладу зі звичайним наглядом;

— організації охорони спеціалізованих відділень для застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу з посиленим наглядом та охорони психіатричного закладу із суворим наглядом;

— застосування запобіжного заходу для осіб, щодо яких передбачається застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді поміщення до психіатричного закладу, в умовах, що виключають їх небезпечну поведінку (ст. 508 КПК України);

— взаємодія підрозділів Міністерства внутрішніх справ України та Державної пенітенціарної служби України із закладами охорони здоров’я при застосуванні примусових заходів медичного характеру.

Спостерігаючи певні позитивні зрушення та існуючі проблеми при застосуванні примусових заходів медичного характеру, учасники круглого столу звертаються до органів виконавчої влади з пропозиціями щодо вдосконалення процесу застосування примусових заходів медичного характеру.

Рекомендуємо

1. Національній школі суддів України разом з Українським науково­дослідним інститутом соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України:

1.1. Внести зміни до типового плану підготовки суддів місцевих загальних судів, обраних вперше та безстроково, до теми «Особливості застосування примусових заходів медичного характеру (глава 39 розділу 6 КПК України) та процесуальний порядок їх застосування у кримінальному провадженні», доповнивши її інформацію про особливості психічних розладів, що обумовлюють суспільну небезпеку особи.

1.2. Внести зміни до типового плану підготовки суддів місцевих загальних судів, обраних уперше та безстроково до теми «Особливості розгляду деяких категорій справ окремого провадження», доповнивши пунктом «про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною, та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи», який повинен містити інформацію про особливості психічних розладів, що впливають на здатність особи усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

2. Міністерству охорони здоров’я України разом з Міністерством внутрішніх справ України:

2.1. Розробити механізм застосування запобіжного заходу для осіб, щодо яких передбачається застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді поміщення до психіатричного закладу, в умовах, що виключають її небезпечну поведінку (ст. 508 КПК України).

3. Міністерству охорони здоров’я України:

3.1. Вжити заходів щодо урегулювання питання організації та порядку застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку та госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом.

3.2. Врегулювати питання організації охорони спеціалізованих відділень для застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу з посиленим наглядом та охорони психіатричного закладу із суворим наглядом.

4. Державній пенітенціарній службі України та Міністерству внутрішніх справ України:

4.1. Налагодити взаємодію органів, що проводять досудове розслідування, і слідчих ізоляторів, з вирішення питань оформлення необхідних документів особам, які потребують застосування примусових заходів медичного характеру, та недопущення затримки переводу їх до відповідних медичних закладів.



Вернуться к номеру