Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 3 (487) 2014

Вернуться к номеру

Клінічні випробування в боротьбі проти раку

Статья опубликована на с. 29 (Укр.)


4 лютого 2014 року в усьому світі відзначають Всесвітній день боротьби проти раку, щоб об’єднати населення світу в боротьбі проти онкологічних захворювань. Цей день має на меті запобігти мільйонам передчасних смертей шляхом підвищення поінформованості та обізнаності населення щодо цієї хвороби.

В Україні на сьогодні рак за показниками захворюваності й смертності поступається тільки захворюванням серцево-судинної системи. Загалом існує близько 100 типів раку — кожна частина тіла уразлива. Найпоширеніші з них — це рак легенів, молочної залози, шлунка, печінки, товстої й прямої кишки, шийки матки та стравоходу [1].


Важко переоцінити той практичний внесок, який роблять клінічні випробування у сфері боротьби з онкозахворюваннями для населення України. Як відомо, клінічні випробування (КВ) — це обов’язкова стадія в розробці нових ефективних препаратів і методів лікування, у тому числі для терапії ракових патологій. За даними компаній — членів підкомітету з клінічних випробувань Європейської бізнес-асоціації, понад десять тисяч українських пацієнтів брали участь у дослідженнях в Україні та на сьогодні є їх учасниками. Лікування в рамках КВ пацієнти отримують безкоштовно. З огляду на рівень доходів населення в країні й здебільшого відсутність необхідних коштів для отримання дороговартісного лікування часто саме участь у клінічних випробуваннях стає для пацієнтів єдиним шансом на порятунок і продовження життя.

КВ в онкології мають вагоме значення серед інших напрямків ведення досліджень. Наприклад, станом на початок 2014 року в 180 країнах світу зареєстровано 160 326 проектів, з них 41 757 проектів — це дослідження препаратів для лікування ракових захворювань. У 253 проектах з онкології брала та на даний час продовжує брати участь і Україна. Для порівняння: у Російській Федерації це 744 дослідження (при цьому в 110 дослідженнях обидві країни брали участь одночасно). У той же час у Франції — 3338, Польщі — 966, Угорщині — 641, а в США — 24 491 (за даними сайту www.clinicaltrials.gov).

У багатьох країнах світу онкологічні хворі лікуються за державний кошт або існує система страхування, і це дозволяє пацієнту у випадку захворювання лікуватись за резерви страхового фонду. В Україні ж, зважаючи на те, що державного фінансування бракує, пацієнти здебільшого лікуються за власні кошти. Загальновідомо, що препарати для лікування раку, обстеження, аналізи є надзвичайно дороговартісними; у більшості випадків використовуються лікарські засоби іноземного виробництва. Тому для багатьох пацієнтів участь у клінічних випробуваннях в онкології є, по суті, єдиним шансом на порятунок.

Варто зазначити, що у 2013 році деякі КВ дали дуже обнадійливі результати. Зокрема, до IV фази випробування перейшов препарат для лікування раку простати, що значно зменшує ризик смертності при цьому захворюванні, він був згодом затверджений у США. Окрім цього, відкриттям став винахід нового препарату, що потенційно може стати альтернативою традиційній хіміотерапії, він уже був затверджений FDA та в ЄС.

Також варто згадати участь України в масштабному інноваційному дослідженні препарату для лікування раку нирки, при якому хіміотерапія має низьку ефективність. Дослідження було розпочате у 2003 році в найбільших світових центрах КВ, було отримано позитивні результати, і в 2006 році препарат, який досліджувався, був зареєстрований у США, а в 2007 році — і в Україні.

«Боротьба з раком — це глобальний пріоритет у сфері охорони здоров’я. Незважаючи на те, що багато видів раку підлягають лікуванню і навіть можуть бути вилікувані, у світі продовжують помирати люди. В Україні на даний момент проводиться близько 60 КВ у сфері онкології. Залучення нашої держави до цього процесу дає можливість людям, що страждають від цих захворювань, приєднатися до інноваційного курсу лікування із застосуванням нових препаратів. З урахуванням того, що деяких видів лікарських засобів немає на українському ринку або вони занадто дорогі для пересічного пацієнта, КВ — це єдиний шанс отримати якісне лікування. Весь світ має об’єднати свої зусилля для боротьби з раком. Кожен пересічний громадянин має володіти всією необхідною інформацією та поширювати її серед своїх знайомих для кращої обізнаності та запобігання хворобі або виявлення раку на ранніх стадіях. У свою чергу ми, дослідники й лікарі, докладаємо всіх зусиль для винайдення прогресивного лікування, що допоможе остаточно перемогти рак», — прокоментував сьогоднішню ситуацію Ярослав Васильович Шпарик, к.м.н., доцент Львівського національного медичного університету.


Список литературы

1. http://www.who.int/features/factfiles/cancer/facts/en/index.html

2.  Бюлетень Національного канцер-реєстру України № 14. https://www.google.com.ua/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCwQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.ncru.inf.ua%2Fpublications%2FBULL_14%2FBull_14.pdf&ei=lonvUtqaIcaM4wSc7IGACA&usg=AFQjCNGJ4UNiJmY7NQHef7RA5ZYAEqg6ug&bvm=bv.60444564,d.bGE 


Вернуться к номеру