Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Артериальная гипертензия» 6 (56) 2017

Вернуться к номеру

Шановні читачі!

Минув ще один рік нашого співробітництва: ви тримаєте в руках заключний номер цього року. По-перше, дякуємо вам за увагу до нашого видання. По-друге, прийміть наші щирі побажання здоров’я та всіляких благ до Нового року та Різдва Христова. 
У цьому номері ми надали вам для ознайомлення переклади нових канадських рекомендацій 2017 року, а також італійських рекомендацій щодо гіпертензивних кризів. Перші — зразок консенсусу спеціалістів щодо поглядів на діагностику й лікування артеріальної гіпертензії. Другий документ — відповідь на частий запит лікарів-практиків. За традицією, у номері подані наукові статті та дайджест новин. 
Усе, про що я написав вище, традиційно присутнє на сторінках нашого журналу, переходить із номера в номер. Але наприкінці цього року відбулась сенсація: у листопаді на щорічній сесії Американської асоціації серця були наведені нові Американські рекомендації щодо діагностики та лікування артеріальної гіпертензії (з текстом можна ознайомитися на сайті асоціації або у журналі — https://doi.org/10.1161/HYP.0000000000000065Hypertension. 2017;HYP.0000000000000065). У них зазначено новий поріг діагностики артеріальної гіпертензії та новий цільовий тиск для всіх груп хворих — 130/80 мм рт.ст. Я вже отримав із цього приводу багато запитів щодо коментарів і відповів, що текст рекомендацій я вже передав для перекладу й вони будуть надруковані в журналі «Артеріальна гіпертензія» у 2018 році з офіційним коментарем. Ми обов’язково включимо сесію з обговорення цих рекомендацій у програму нашої щорічної конференції в травні 2018 року в Одесі. При бажанні у вас є шанс виступити там із критичними зауваженнями. Поки що можу коротко й неофіційно. На мою думку, це один із найбільш точних документів, що базуються на доказовій медицині, обсяг тексту становить 481 сторінку. Я уважно слухав виступи експертів на презентації рекомендацій, і вони неодноразово підкреслювали такі моменти:
  1. Рекомендації створені, щоб зменшити захворюваність та смертність від ускладнень атеросклеротичної хвороби (АСХ) у США. Вони враховують існуючу медико-демографічну ситуацію в країні.
  2. Рекомендації послідовно базуються на доказах і враховують ефективність зниження артеріального тиску до певного рівня в осіб із ризиком АСХ понад 10 %. 
  3. Шкалу ризику, до речі, американські товариства розробили також під себе і вже застосували в рекомендаціях зі статинотерапії. Вони вже чітко підрахували соціальний, медичний та економічний ефекти від запровадження цих рекомендацій.
  4. А хто не згоден — іде, куди треба! Наприклад, вони не розуміють, як може жити без ендартеректомії пацієнт із критичним каротидним стенозом, і ми ще сміємо захищати його від зниження тиску або високих доз статинів. Такий лікар давно був би позбавлений ліцензії. І так далі...
Але давайте залишимо це для наступного року. Ми обіцяємо, що буде цікаво.
Ще раз із Новим роком і Різдвом Христовим!
З найкращими побажаннями,
Юрій Сіренко


Вернуться к номеру