Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» №4(99), 2019

Вернуться к номеру

Кореляція між рівнями фибриногену та D-димеру з даними низькочастотної п’єзоелектричної тромбоеластографії у пацієнтів із доброякісною гіперплазією передміхурової залози

Авторы: Суслов О.С., Володичев Д.С.
Одеський національний медичний університет, м. Одеса, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Метою даного дослідження є встановлення кореляції між рівнями фібриногену та D-димеру з даними низькочастотної п’єзоелектричної тромбоеластографії (НПТЕГ) у передопераційних умовах для пацієнтів віком ≥ 60 років, які мають підтверджений діагноз доброякісної гіперплазії передміхурової залози (ДГПЗ).

Матеріали та методи. Пацієнти були ≥ 60 років, пройшли трансректальну біопсію передміхурової залози з жовтня 2017 по жовтень 2018 року та визначення простат-специфічного антигену (PSA). У групу дослідження ввійшов 81 пацієнт із клінічним, гістологічним і лабораторно підтвердженим діагнозом ДГПЗ.

Результати. У групі пацієнтів рівні фібриногену та D-димеру становили відповідно 305,49 ± 71,03 мг/дл та 0,39 ± 0,19 мкг/мл. Константи згортання крові, перевірені НПТЕГ, були: інтенсивність контактної коагуляції (ICC), інтенсивність коагуляційного драйву (ICD), максимальна щільність згустку (MA) і фібринолітична активність — індекс ретракції і лізис згустку (IRCL). Ми отримали незначне підвищення всіх вимірювань в групі: ICC — на 13,13 ± 8,56 %, ICD — на 22,43 ± 10,93 %, МА — на 44,11 ± 19,31 %, IRCL — на 61,18 ± 31,18 % вище від норми. Після статистичного аналізу ми отримали сильну загальну кореляцію (r = 0,9894, rho = 0,996) між рівнями фібриногену та D-димеру з відповідними даними НПТЕГ (p < 0,00001).

Висновки. Результати досліджень демонструють ефективність оцінки передоперативних порушень гемостатичного потенціалу у пацієнтів, які страждають від ДГПЗ, та сильну загальну кореляцію між рівнями фібриногену та D-димеру з даними НПТЕГ у відповідних точках. Однак необхідні подальші дослідження стосовно періоперативного використання НПТЕГ у даної когорти хворих.



Вернуться к номеру