Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 7, №5-6, 2019

Вернуться к номеру

Епідеміологічні особливості мультирезистентного туберкульозу серед підлітків і молоді із вперше встановленим діагнозом у Дніпропетровській області

Авторы: Гранкіна Н.В. (1), Марченко Н.Є. (1), Андрусенко В.П. (1), Мазанко А.В. (1), Литвиненко Н.А. (2)
1 - КП «ДОКЛПО «Фтизіатрія» ДОР», м. Дніпро, Україна
2 - ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського НАМН України», м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Особливістю підліткового та молодіжного віку є глобальна ендокринна перебудова організму, недосконалість функціонального стану основних регулюючих систем, а також нестійка психоемоційна сфера, що дозволяє віднести осіб з цих вікових категорій до групи ризику щодо захворюваності на туберкульоз (ТБ). На захворюваність серед підлітків та молоді негативно впливає поширеність в Україні і світі медикаментозної резистентності Mycobacterium tuberculosis (МБТ), що є суттєвою перешкодою в ефективному лікуванні ТБ та значно збільшує вартість лікування випадку.

Мета дослідження: визначити епідеміологічні особливості мультирезистентного туберкульозу (МРТБ) серед підлітків (віком 15–18 років) і молодих людей (віком 19–25 років) із вперше встановленим діагнозом у Дніпропетровській області для подальшої розробки заходів із запобігання поширеності МРТБ серед даної групи населення.

Матеріали та методи. У роботі використаний комплекс описово–оціночних та аналітичних прийомів епідеміологічного методу дослідження. Проведено ретроспективний аналіз даних статистичних форм за період 2009–2017 рр. у Дніпропетровській області (форма № 8 «Звіт про захворювання на активний туберкульоз», форма звітності № 33–коротка «Звіт про хворих на туберкульоз» Дніпропетровської області за період 2009–2017 рр., форма первинної облікової документації № 060–4/о «Журнал реєстрації хворих з підтвердженим МР ТБ/РР ТБ/ПР ТБ та ризиком МР ТБ до 4–ї категорії в районі ТБ 03–МР ТБ»), а також огляд стандартних даних щодо пацієнтів з електронного реєстру хворих на ТБ (е–ТВ manager).

Результати дослідження та їх обговорення. За період 2009–2017 рр. у Дніпропетровській області динаміка захворюваності на вперше діагностований туберкульоз (ВДТБ) серед підлітків віком 15–18 років та молодих людей віком 19–25 років має тенденцію до зниження з 16,2 на 100 тис. населення до 4,7 на 100 тис. населення, що відповідає загальному тренду захворюваності на ТБ в регіоні. Разом з цим за період, що аналізувався, зареєстровано 266 випадків захворювання на ВДТБ із виділенням МБТ, резистентних як мінімум до ізоніазиду та рифампіцину, що підтверджено лабораторним методом у тесті медикаментозної чутливості, у тому числі 33 серед підлітків та 233 молодих людей. Динаміка реєстрації випадків має хвильоподібний характер із піковими значеннями у 2011 році (38) та 2015 році (45), а також має тренд до збільшення. Так, за пе–ріод 2009–2017 рр. абсолютна кількість зареєстрованих випадків зросла втричі — з 13 у 2009 р. до 37 у 2017 р. Зростання кількості випадків ВДТБ з МРТБ у даних вікових категоріях пов’язане із зростаючим поширенням МРТБ в регіоні. Серед захворілих підлітків 31 (93,9 %) інфікований внаслідок сімейного контакту, зазвичай із неблагополучних сімей; контакт не встановлено у 2 випадках (6,0 %). Серед молодих людей сімейний контакт встановлено у 177 (76,0 %), перебування у місцях позбавлення волі — у 15 (6,4 %), контакт за місцем мешкання (гуртожиток та ін.) — у 13 (5,6 %), контакт не встановлено — у 28 (12,0 %). Серед захворілих переважали чоловіки — 58,3 %, жінки — 41,7 %. Структура нозологічних форм подана наступним чином: легеневий ТБ — 257 (96,6 %), позалегеневий ТБ — 7 (2,6 %), міліарний ТБ — 2 (0,8 %). Випадки коінфекції ТБ/ВІЛ зареєстровані тільки у віковій групі 19–25 років — 28 осіб (10,5 %). У даній категорії пацієнтів переважали жінки — 17 (60,7 %), частка чоловіків становила 39,3 %. Серед нозологічних форм переважав легеневий ТБ — 89,3 % (25). Частка позалегеневого та міліарного ТБ незначна — 3,6 % (1) та 7,1 % (2) відповідно.

Висновки. За період, що аналізувався, захворюваність на МРТБ серед підлітків і молоді, яким вперше встановлено діагноз, у Дніпропетровській області має хвильоподібний характер та виражену тенденцію до збільшення. Серед захворілих переважали чоловіки у віковій категорії 19–25 років, хворі на легеневий ТБ (96,6 %). Випадки коінфекції МРТБ/ВІЛ серед підлітків не реєструвались. Частка МРТБ/ВІЛ серед молоді віком 19–25 років становила 10,5 %, що співпадає з даними щодо захворюваності на ВІЛ–інфекцію у зазначеній віковій категорії населення регіону. Серед захворілих переважали жінки з легеневим ТБ, що потребує подальшого вивчення. Сімейний контакт з хворим на МРТБ встановлено серед підлітків у 93,9 %, серед молодих людей — у 76,0 % випадків. Зазначене свідчить про недостатню ефективність протиепідемічних заходів у сімейних осередках і спонукає до пошуку та впровадження більш дійових заходів з протидії ТБ в осередках МРТБ.



Вернуться к номеру