Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 7, №5-6, 2019

Вернуться к номеру

Поширеність проблеми незадовільної гігієни порожнини рота у військовослужбовців Збройних сил й інших силових структур України

Авторы: Кожокару М.А., Лихота А.М., Коваленко В.В.
Українська військово-медична академія МО України, м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Проблема гігієни порожнини рота завжди була актуальною, однак лише останніми роками почали проводитися дослідження впливу незадовільної гігієни на стан пародонту та організму в цілому. Дана проблема є надзвичайно поширеною серед військовослужбовців Збройних сил та інших силових структур.

Метою нашого дослідження було дослідити поширеність проблеми незадовільної гігієни порожнини рота та її вплив на тканини зубно-щелепного апарату. Провести роз’яснювальну роботу серед пацієнтів щодо важливості правильного та регулярного догляду за ротовою порожниною.

Матеріали та методи. З книги обліку амбулаторних хворих Національного військово-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь» (ГВКГ) було вибрано 863 первинних пацієнтів та обстежено на наявність зубних відкладень. Для індикації зубного нальоту застосовано барвник на основі метиленового синього, що не забарвлює інтактні тверді тканини та слизову оболонку.

Результати дослідження та їх обговорення. Проведено дослідження серед пацієнтів клініки щелепно-лицевої хірургії та стоматології ГВКГ у період з 04.06.2018 по 19.09.2019. Було обстежено 863 первинних пацієнти, з яких військовослужбовців строкової служби — 390 осіб (45 %), військовослужбовців контрактної служби — 363 особи (42 %), інші категорії — 110 осіб (12,7 %). З 863 пацієнтів при первинному огляді комплексної гігієни порожнини рота (зняття зубних відкладень ультразвуковим методом, Air-Flow, та обробка полірувальною пастою) потребувало 695 пацієнтів (80,5 %), із них військовослужбовців строкової служби — 225 осіб (32,4 %). Звертає на себе увагу те, що при первинному огляді військовослужбовців спостерігалися м’які та тверді зубні відкладення, наліт курця, запалення ясен, пародонтальні кишені. Варто зазначити, що жодний військовослужбовець з обстежених не проходив процедуру комплексної гігієни ротової порожнини за останні 6 місяців до моменту дослідження. Згідно з даними ВООЗ, тяжкі захворювання пародонту (ясен), які можуть призвести до випадіння зубів, за оцінками, є 11-ми за значенням серед поширених захворювань у світі. Окрім того, у 695 пацієнтів спостерігалися карієс та його ускладнення на фоні низької гігієни порожнини рота та несистематичного огляду у стоматолога (табл. 1).

Таблиця 1. Карієс та його ускладнення серед військовослужбовців, які потребували комплексної гігієни

Захворювання

Кількість пацієнтів

Відсоток пацієнтів

Карієс

384

55,3

Пульпіт

156

22,4

Періодонтит

155

22,3

 

За результатами лікування (комплексної гігієни порожнини рота), через 5 діб у 89 % військовослужбовців мало місце покращення стану гігієни порожнини рота та стану ясен. Також були проведені практичні консультації щодо застосування засобів гігієни порожнини рота (зубні щітки, зубні нитки, міжзубні йорші, ополіскувачі) та мотивація пацієнтів щодо дотримання гігієни ротової порожнини.

Висновки. Зважаючи на надзвичайну актуальність та поширеність проблеми незадовільної гігієни ротової порожнини серед військовослужбовців, вважаємо доцільним проведення комплексної гігієни ротової порожнини планово кожні 6 місяців, а також мотивування пацієнтів до дотримання задовільного стану гігієни порожнини рота.



Вернуться к номеру