Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 7, №5-6, 2019

Вернуться к номеру

Аналіз результатів профілактичних паразитологічних досліджень, що проводяться в ТНМУ (стендова доповідь)

Авторы: Покришко О.В., Климнюк С.І.
Тернопільський національний медичний університет ім. І.Я. Горбачевського МОЗ України, м. Тернопіль, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. На земній кулі гельмінтози в людей посідають 4–те місце у світі за своєю поширеністю. Згідно з даними офіційної статистики, в Україні щорічно діагностують 300–400 тис. випадків зараження гельмінтами.

Мета роботи: проаналізувати результати щорічного профілактичного паразитологічного дослідження студентів I–V курсів, проведеного в лабораторії мікробіологічних і паразитологічних досліджень ТНМУ за 2009–2019 рр.

Матеріали та методи. Для виявлення яєць глистів використовували овоскопію фекалій за методом Калантаряна, ентеробіозу — метод зішкребів із періанальних складок ватним тампоном, змоченим у гліцерині.

Результати дослідження та їх обговорення. Щороку проводили в середньому 3,2 тис. досліджень. У більшості студентів паразитів не виявлено. У 2009–2013 рр. частіше діагностували ентеробіоз: у 1,2–1,8 % обстежених осіб були виявлені яйця гостриків. За останні 5 років кількість студентів з ентеробіозом зменшилася до 0,6–0,9 %. У 2009–2013 рр. виявили яйця аскарид у 1,3–1,5 % студентів, у 2009–2019 рр. кількість випадків аскаридозу зросла до 1,8–2,2 %, що пов’язано із збільшенням іноземців, що навчаються в ТНМУ. За 10 років було діагностовано лише 2 випадки трихінельозу. Лише в 0,03–0,06 % випадків діагностували гельмінтоз повторно в того самого студента. Це свідчить про ефективність роботи лабораторії мікробіологічних і паразитологічних досліджень ТНМУ.

Висновки. Отже, у переважній більшості студенти інвазовані гостриками й аскаридами. Результати досліджень свідчать про необхідність проведення щорічних паразитологічних обстежень студентів для своєчасного виявлення осіб, які страждають від глистяних інвазій, і їх лікування з метою профілактики подальшого поширення гельмінтозів.



Вернуться к номеру