Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 8, №2, 2020

Вернуться к номеру

Імунний захист проти поліомієліту у дітей, які отримують імуносупресивну терапію

Авторы: Волоха А.П., Бондаренко А.В., Лісовська Г.М.
Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність захисту проти поліомієліту обумовлена розвитком спалаху поліомієліту, викликаного вакциноспорідненим поліовірусом I серотипу в Україні у 2015 році. Таким чином, захист від поліовірусу важливий для дітей, які знаходяться на імуносупресивній терапії. Вивчення гуморального імунітету проти поліомієліту у дітей із різними видами порушення в імунітеті в Україні проводиться вперше.
Мета. Вивчити стан захищеності від поліомієліту у вакцинованих раніше пацієнтів, які отримують імуносупресивну терапію.
Матеріали та методи. Визначення рівня специфічних антитіл до вакцинальних штамів вірусу поліомієліту здійснювалось методом ІФА за допомогою тест-систем IBL International. Імунний захист проти поліомієліту оцінювали у 24 дітей, які знаходяться на імуносупресивній терапії, та у 25 здорових вакцинованих дітей групи порівняння.
Результати. Вірогідної різниці між показниками середнього рівня антитіл до поліомієліту основної групи та групи порівняння не виявлено (p = 0,589). Наявність захисного рівня антитіл у 70,8 % дітей, які отримують імуносупресивну терапію, порівняно з 60 % дітей контрольної групи свідчить про те, що більшість дітей основної групи здатні адекватно відповісти на вакцинацію.
Висновки. Поствакцинальний імунітет проти поліомієліту у більшості вакцинованих раніше дітей на тлі імуносупресивної терапії засвідчив його достатній рівень при дотриманні календаря щеплень і своєчасній вакцинації.


Вернуться к номеру