Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Білатеральний erector spinae plane block на двох рівнях хребта як компонент загальної анестезії при хірургічній корекції сколіотичної деформації

Авторы: Барса М.М.
Рівненська обласна клінічна лікарня, м. Рівне, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. Хірургічна корекція сколіотичної деформації хребта належить до одних з найбільш складних операцій в анестезіології через декомпенсацію дихальної системи, велику крововтрату, тривале та травматичне втручання. Регіонарна анестезія — один із найкращих методів зменшити кількість ускладнень як інтра-, так і постопераційно. Класичний erector spinae plane block (ESPB) забезпечує достатню інтраопераційну анестезію та післяопераційну аналгезію [1], проте велика кількість анестетика не дозволяє використовувати його на двох рівнях хребта білатерально. У нашому дослідженні ми зменшили кількість місцевого анестетика на одну ін’єкцію, збільшили концентрацію та додали ад’юванти. Це дозволило нам використовувати ESPB на двох рівнях хребта білатерально, не перевищуючи максимально допустиму дозу місцевого анестетика. 
Мета. Порівняти загальну анестезію з використанням ESPB та без ESPB, запропонувати новий мультимодальний підхід до анестезіологічного забезпечення хірургічної корекції сколіотичної деформації хребта [2].
Матеріали та методи. Було прооперовано 40 пацієнтів зі сколіозом та іншими деформаціями хребта, які були розділені на дві групи: група 1 — загальна анестезія без використання ESPB; група 2 — загальна анестезія з використанням білатерального ESPB на двох рівнях (Th5–6 та L2–3). Як комбінацію місцевого анестетика та ад’ювантів використовували розчин бупівакаїну 0,375% з дексаметазоном 0,02% та епінефрином 0,00018% [3]. Загальна кількість розчину — 40 мл (по 10 мл на одну ін’єкцію). Оцінювали рівень глікемії, інтенсивність болю (ВАШ) та тривалість штучної вентиляції легень (ШВЛ) після операції. Додатково фіксували середній артеріальний тиск (САТ) та частоту серцевих скорочень (ЧСС) інтраопераційно. Оцінка вірогідності відмінностей середніх величин проводили за критеріями Стьюдента. За рівень значущості відмінностей прийнято р < 0,05.
Результати. У результаті дослідження ми отримали статистично значущі розбіжності в показниках глюкози крові, інтенсивності болю та тривалості ШВЛ після операції, а також ЧСС та САТ (р < 0,05) протягом оперативного втручання (табл. 1).
Висновки. Наш метод білатерального ESPB на двох рівнях дозволяє зменшити стресову відповідь організму на хірургічну травму за рахунок як зменшення використання наркотичного анестетика інтраопераційно, так і меншої інтенсивності болю постопераційно. І як результат — зменшити тривалість ШВЛ та забезпечити нормальний рівень глікемії постопераційно.

Список литературы

  1. Forero M., Adhikary S.D., Lopez H. The Erector Spinae Plane Block: A Novel Analgesic Technique in Thoracic Neuropathic Pain. Regional Anesthesia & Pain Medicine. 2016. 41. P. 621-627.
  2. Барса М.М. Анестезіологічне забезпечення хірургічної корекції сколіотичної деформації хребта. Патент України u201911515. Дійсно з 19.12.2019.
  3. Барса М.М. Розчин для пролонгованої блокади периферичних нервових сплетень. Патент України u201900272. Дійсно з 10.04.2019.

Вернуться к номеру