Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Передопераційна регідратаційна терапія та функціональні показники в пацієнтів у ранньому післяопераційному періоді

Авторы: Бігняк П.І., Креньов К.Ю., Гомон М.Л.
КНП «Старокостянтинівська ЦРЛ», Хмельницька обл., Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. Для покращання наслідків хірургічних утручань у різних галузях хірургії було розроблено програму швидкого відновлення після оперативних утручань ERAS, що складається з хірургічної та анестезіологічної стратегій.
Метою роботи було виявлення впливу різних режимів передопераційної регідратаційної терапії на функціональні показники в пацієнтів у ранньому післяопераційному періоді. 
Матеріали та методи. Обстежено 50 планових пацієнтів хірургічного відділення. Першу групу становили 25 пацієнтів, які отримували традиційну передопераційну підготовку (група контролю). Пацієнти другої групи отримували для передопераційної підготовки пероральну регідратаційну суміш (ПРС) «ІОНІКА» в кількості 1500 мл за добу до оперативного втручання.
Результати. Оцінювання функціональних та лабораторних показників проведене перед оперативним втручанням та через 24 години, також визначено добу відновлення перистальтики. Вірогідної різниці між досліджуваними показниками в першу добу виявлено не було, виняток становив тільки рівень глюкози, який в групі ПРС був вірогідно нижчим через 24 години порівняно із групою стандартної терапії. Також, незважаючи на відсутність вірогідних відмінностей, відновлення перистальтики в групі контролю відбувалося на 2,9 ± 0,7 доби порівняно із групою ПРС — 2,7 ± 0,6 доби.
Висновки. Вірогідної різниці між досліджуваними показниками в першу добу виявлено не було, виняток становив тільки рівень глюкози, який в групі ПРС був вірогідно нижчим через 24 години порівняно із групою стандартної терапії. Незважаючи на відсутність вірогідних відмінностей, відновлення перистальтики в групі контролю відбувалося раніше — на 2,9 ± 0,7 доби порівняно із групою ПОРС — 2,7 ± 0,6 доби.
 

Список литературы

  1. Itou K., Fukuyama T., Sasabuchi Y., Yasuda H., Suzuki N., Hinenoya H. et al. Safety and efficacy of oral rehydration therapy until 2 h before surgery: a multicenter randomized controlled trial. J. Anesth. 2012 Feb. 26 (1). 20-7.
  2. Gustafsson U.O., Scott M.J., Schwenk W. Guidelines for Perioperative Care in Elective Colonic Surgery: Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) Society Recommendations. World J. Surg. 2013. Vol. 37. 259-284.

Вернуться к номеру