Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Почасовий розподіл госпітальної летальності в постраждалих із політравмою

Авторы: Білецький О.В., Курсов С.В.
Харківська медична академія післядипломної освіти, м. Харків, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, травматизм на сьогодні посідає третє місце серед причин загальної смертності населення, а в групі осіб, молодших від 45 років, непохитно утримує перше місце. За останні 10 років смертність від травм в Україні збільшилася на 38,7 %. За даними МОЗ України, від травм щорічно гине 31–44 тис. осіб, із них 20–25 % — від поєднаної травми (Дикий О.Г., 2010). У зв’язку з організацією та функціонуванням спеціалізованих центрів із надання допомоги постраждалим із травмою й набуття їх персоналом клінічного досвіду на сучасному етапі спостерігаються зміни госпітальних строків летальності при політравмі.
Мета. Вивчити почасовий розподіл летальності в спеціалізованому відділенні для хворих із поєднаною травмою в міській клінічній багатопрофільній лікарні швидкої та невідкладної допомоги протягом трьох років.
Матеріали та методи. Проведено аналіз почасового розподілу госпітальної летальності в постраждалих із політравмою в КНП «Харківська міська клінічна лікарня швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. проф. О.І. Мещанінова» Харківської міської ради в період за 2016–2018 рр. Разом 264 хворих (без винятку).
Результати. Найбільша кількість хворих загинула протягом перших 24 годин від надходження до клініки (43,94 %). Протягом перших 48 годин загинули 49,24 % постраждалих; протягом перших 72 годин — 56,06 % хворих. Упродовж тижня загинули 76,14 % постраждалих із політравмою. Основними причинами летальності в перші 48 годин від надходження до клініки були декомпенсований шок та пошкодження життєво важливих органів.
Висновки. На сьогодні дійсно вже не можна спостерігати «типового тримодального» розподілу летальності при політравмі. В умовах багатопрофільної лікарні чітко простежується наявність лише одного часового піку летальності, який має місце в перші 24 години від надходження хворих до клініки. У цей час численна кількість хворих гине в умовах декомпенсованого шоку, що розвивається на тлі пошкодження життєво важливих органів.
 


Вернуться к номеру