Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Оцінка рівня болю в пацієнтів дитячого віку

Авторы: Гончарук О.С., Косеченко Н.Ю., Маслій В.А., Вигонюк А.В., Гомон М.Л., Макарицька О.Ю., Гомон Р.О.
Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова, м. Вінниця, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. Одним із критеріїв адекватності антиноцицептивного захисту під час та після оперативного втручання є показники болю. Для використання їх необхідно оцінювати рівень сприйняття больових імпульсів [1]. Добре відомі й широко застосовувані шкали болю відображають скоріше суб’єктивний (емоційний) компонент сприйняття болю [2]. Для більш прагматичної оцінки вираженості болю доцільно досліджувати поріг больової чутливості (ПБЧ). Відомий метод визначення ПБЧ монофіламентами фон Фрея. Однак метод у педіатричній практиці виявився досить трудомістким і неточним. Повторна оцінка порогу больової чутливості на використаній ділянці та на інших ділянках цим методом дає розбіжності, пов’язані, можливо, з різною чутливістю та експозицією тиску на поверхню. Крім того, поріг больової чутливості різний у пацієнтів при однаковій силі подразника. Проблемним виявився також вибір ділянки для визначення сили тиску, оскільки чутливість їх різна.
Мета. Порівняти динаміку показників післяопераційного болю за допомогою візуальної аналогової шкали (ВАШ) болю і показників ПБЧ градуйованим електричним подразником від нейростимулятора. 
Матеріали та методи. Проведено дослідження динаміки післяопераційного больового синдрому за допомогою ВАШ болю та оцінку ПБЧ за допомогою нейростимулятора в ділянці передпліччя в 36 дітей віком від 7 до 12 років після травматологічних утручань під загальною анестезією. Критерієм виключення стали пацієнти з травмами обох верхніх кінцівок. Дослідження проводили до операції, після операції при повному відновленні свідомості, через 6, 12, 24, 48, 72 години після оперативного втручання. 
Результати. Рівень ПБЧ не мав кореляційного зв’язку з даними ВАШ відразу після операції (р = 0,07) та через 6 годин (р = 0,08) після її закінчення. З 12-ї по 48-ту годину така залежність виявлена: через 12 год (р = 0,04); через 24 год (р = 0,02) та через 48 год (р = 0,03), що супроводжувалось зниженням ПБЧ. Величина ПБЧ була різною та зворотно пропорційною до рівня больового синдрому за ВАШ. Виявлено також більшу залежність ПБЧ від віку дитини. Через 72 години після оперативного втручання виявлені стійке підвищення ПБЧ у всіх дітей та зменшення болю за ВАШ.
Висновки. ПБЧ, що визначався електричним подразненням на здоровій кінцівці, є варіабельним за величиною в досліджуваній групі (у перші 6 год та через 72 год) після операції, не корелює з показниками ВАШ. Як критерій рівня болю має менші коливання за величиною та має сумарний характер оцінки рівня больової чутливості.

Список литературы

  1. Овечкин А.М., Свиридов С.В. Послеоперационная боль и обезболивание: Современное состояние проблемы. Медицина неотложных состояний. 2011. № 6 (37). С. 20-31.
  2. Грегори Дж.А. Анестезия в педиатрии. Пер. с англ. М.А. Карачунского. — М.: Медицина, 2003. 1192 с.

Вернуться к номеру