Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Периферичні регіонарні блоки в акушерстві

Авторы: Гріжимальський Є.В., Гарга А.Й.
Пологовий будинок «Лелека», м. Київ, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. Проблема гострого післяопераційного болю постає протягом усього часу існування хірургії і, на жаль, не втрачає своєї актуальності сьогодні.
Мета роботи — показати ефективність та безпечність застосування ТАР-блоку для післяопераційного знеболювання в акушерстві.
Матеріали та методи. У пологовому будинку «Лелека» з 2017 року впроваджено ТАР-блок для післяопераційного знеболювання в акушерстві. Маніпуляцію проводять після закінчення операції в умовах операційної. Усі операції були проведені в умовах спінальної анестезії. Для виконання блоку використовували спінальні голки G20 типу Квінке. Візуалізацію проводили УЗ-сканером Samsung Medison SonoAce R7 з лінійним датчиком LN 5-12. Після візуалізації внутрішнього косого та поперечного просторів живота голка вводилася за довгою віссю в TAP-простір. Як тестовий розчин використовували 0,9% NaCl 3 мл. Після підтвердження розташування кінчика голки в TAP-просторі (позитивний симптом лінзи) вводили по 20 мл 0,25% бупівакаїну з кожного боку з додаванням 4 мг дексаметазону. Після цього голку видаляли, на місце ін’єкції встановлювали стерильну наліпку.
Результати та обговорення. Нами проаналізовано 64 випадки застосування ТАР-блоку для післяопераційного знеболювання в акушерстві. Після закінчення дії спінальної анестезії пацієнтки не відчували болю в ділянці післяопераційної рани, описували характерне заніміння рани. Якість аналгезії була високою, тривалість дії 14–16 годин. Потреби в наркотичних анальгетиках не було. У двох випадках було отримано монолатеральний блок. Це пацієнтки з ожирінням, у яких була утруднена візуалізація структур передньої черевної стінки. У цих випадках проводився повторний блок з застосуванням конвексного датчика розчином ропівакаїну 0,375% в обсязі 20 мл.
Висновки. На даний час не існує ідеального анальгетика або методу лікування гострого післяопераційного болю. Наблизитися до вирішення проблеми адекватності післяопераційного знеболювання можна лише реалізуючи в клініці концепцію мультимодальної аналгезії. Застосування ТАР-блоку для післяопераційного знеболювання в акушерстві є ефективним та безпечним.


Вернуться к номеру