Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Особливості показників доставки кисню у пацієнтів при передній резекції прямої кишки

Авторы: Ковальчук А.О., Журко М.М.
Українська військово-медична академія, м. Київ, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. Гіпоксія та викликані нею метаболічні розлади є провідними патогенетичними факторами практично всіх критичних станів. Це стосується і післяопераційних ускладнень. Відомо, що зниження транспорту кисню (DO2) під час операції може викликати органну дисфункцію в післяопераційному періоді. Тому одним з основних завдань анестезіологічної допомоги є підтримка стабільності гемодинаміки пацієнта та використання методів, спрямованих на підвищення кількості кисню, що надходить до тканин, або на зменшення негативного ефекту кисневої заборгованості.
Мета. Вивчити показники доставки кисню в пацієнтів у періопераційному періоді при передній резекції прямої кишки в умовах комбінованої анестезії.
Матеріали та методи. У дослідження включено 20 пацієнтів з раком прямої кишки (T1N0M0), які були прооперовані під загальною інгаляційною анестезією севофлураном з інтубацією трахеї та штучною вентиляцією легень. Вхідні дані для розрахунку показників доставки кисню вимірювали на таких етапах: 1-й етап — надходження пацієнта до операційної; 2-й етап — безпосереднє видалення препарату; 3-й етап — завершення анестезії (екстубація); 4-й етап — через 12 годин після операції. 
Результати. На 1-му етапі показник DO2 був у межах референтних значень і становив 460 ± 58 мл/хв/м2. DO2 пацієнтів на етапі видалення препарату був зниженим щодо вихідних даних і становив 368 ± 74 мл/хв/м2. Це було зумовлено двома факторами: зменшеним вмістом кисню в крові (SpO2), який становив 135,6 ± 6,8 мл/л, та гіподинамічним типом кровообігу. Серцевий індекс (СІ) на цьому етапі — 2,2 ± 0,2 л/хв/м2. На етапі завершення анестезії (екстубація) показник DO2 збільшився до 428,5 ± 74,0 мл/хв/м2. Це зростання відбувалось внаслідок перебудови гемодинаміки на гіпердинамічний тип кровообігу (СІ 2,7 ± 0,1 л/хв/м2). Через 12 год після операції DO2 становив 420 ± 86 мл/хв/м2.
Висновки. Показники доставки кисню суттєво знижувались на кожному етапі періопераційного періоду. Через 12 год після операції доставка кисню порівняно з показником, що був під час проведення наркозу, починає зростати, хоча все ще є суттєво (р < 0,05) нижчою від доопераційних даних.


Вернуться к номеру