Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Порівняльна характеристика інгаляційної і внутрішньовенної анестезії при операціях з приводу видалення пухлин товстого кишечника

Авторы: Лозовська О.В., Тхоревський О.В.
Українська військово-медична академія, м. Київ, Україна
Національний військово-клінічний центр «Головний військовий клінічний госпіталь», м. Київ, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. Онкологічні захворювання — друга провідна причина смерті в країнах Європи, у тому числі в Україні. За даними Національного канцер-реєстру України, у структурі загальної захворюваності колоректальний рак, а саме рак ободової кишки займає 5-те місце (6,4 %) серед чоловіків та 4-те місце (6,5 %) серед жінок, рак прямої кишки займає 6-те місце у чоловіків (6,1 %) і жінок (4,9 %) відповідно.
Мета. Підвищити ефективність і безпечність анестезії при хірургічних втручаннях з приводу видалення пухлин товстого кишечника.
Матеріали та методи. Проведено проспективне періопераційне спостереження за 14 пацієнтами та ретроспективний аналіз історій хвороби 24 пацієнтів, яким проводилося хірургічне втручання з приводу колоректального раку на базі ВМКЦ «Головний військовий клінічний госпіталь». Пацієнти були розподілені на 2 групи. У першій групі (19 пацієнтів, 50 %) застосовувалась низькопоточна інгаляційна анестезія севофлураном, у другій групі (19 пацієнтів, 50 %) — внутрішньовенна анестезія 1% пропофолом.
Результати. Під час дослідження виявлено вірогідне (pₐ < 0,05) зниження артеріального тиску у другій групі порівняно з першою групою під час основного етапу хірургічного втручання. Дані відмінності пояснюються більш вираженою кардіодепресивною і вазодилатуючою дією пропофолу порівняно з севофлураном. Загальна кількість фентанілу, що вводився інтраопераційно, була нижчою у першій групі дослідження (pₐ < 0,05). Це можна пояснити тим, що севофлуран частково має анальгетичний ефект. Загальна кількість лідокаїну, що вводився епідурально, статистично не відрізнялась. Порівнюючи значення периферичної температури тіла пацієнтів після прибуття у ВРІТ, ми помітили статистично вірогідне (pₐ < 0,05) зниження температури тіла у другій групі пацієнтів порівняно з першою. Цю відмінність можна пояснити більшою глибиною анестезії при використанні пропофолу внаслідок меншої контрольованості і більшої вазодилатуючої дії. Середні витрати на проведення анестезіологічного забезпечення були більші при проведенні внутрішньовенної анестезії пропофолом і становили 490,4 ± 157,8 грн, а на проведення низькопоточної інгаляційної анестезії за допомогою севофлурану — 413,37 ± 211,1 грн.
Висновки. Низькопоточна інгаляційна анестезія є пріоритетною при проведенні хірургічних втручань, що підтверджується більшою стабільністю основних показників гемодинаміки, периферичної температури тіла, меншою кількістю введення опіоїдів та нижчими економічними витратами.

Список литературы

  1. Рак в Україні, 2017–2018. Захворюваність, смертність, показники діяльності онкологічної служби. Бюлетень Національного канцер-реєстру в Україні. № 20. Електронний ресурс. Режим доступу: http://www.ncru.inf.ua/publications/BULL_20/index.htm.
  2. Крилова О.О. Скринінг, діагностика, лікування та спостереження хворих на колоректальний рак. Новости медицины и фармации. Гастроэнтерология (тематический номер). 2010. 337.
  3. Пойда О.І. Поліпи та поліпоз товстої кишки. Здоров’я України. Тематичний номер. 2009. 12/1. 60-61.
  4. Практическое руководство Всемирного гастроэнтерологического общества (ВГО) и Международного союза по профилактике рака пищеварительной системы: Скрининг колоректального рака. World Gastroenterology Organisation. 2008.

Вернуться к номеру