Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Спосіб профілактики й лікування пошкоджень головного мозку у хворих на гострий ішемічний інсульт

Авторы: Лоскутов О.А., Галушко О.А.
Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, м. Київ, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. Беручи до уваги основні ланки патогенезу ішемічного пошкодження головного мозку, перспективним напрямком можливої їх фармакологічної корекції може бути застосування лікарських засобів, що мають властивості знешкоджувати пероксильні радикали. Одним з таких засобів є едаравон (ксаврон). Завдяки своїй амфіфільності едаравон поглинає як жиро-, так і водорозчинні пероксильні радикали. Він пригнічує гідроксильно-залежне перекисне окислення ліпідів шляхом перенесення електрона з аніона едаравону на пероксильні радикали, що призводить до поглинання водорозчинних і жиророзчинних пероксильних радикалів, що в результаті порушує ланцюгове окиснення ліпідів. Це сприяє зменшенню зони ішемічного пошкодження й істотному покращанню віддалених наслідків інсульту при застосуванні в ранні терміни.
Мета: оцінити ефективність використання поглинача вільних кисневих радикалів едаравону (ксаврону) у хворих на гострий ішемічний інсульт з метою профілактики та корекції ішемічного пошкодження головного мозку.
Матеріали та методи. У дослідження ввійшли 40 хворих з верифікованим гострим ішемічним інсультом, яких розподілили на дві групи. Хворим першої групи (n = 25) призначали едаравон (ксаврон) в дозі 30 мг едаравону двічі на добу шляхом внутрішньовенної інфузії впродовж 30 хвилин. У групі контролю (n = 15) едаравон та інші препарати із заявленою нейропротективною дією не використовували. Групи хворих не розрізнялися за основними антропометричними й клініко-інструментальними характеристиками. Контроль ефективності корекції ішемічного ушкодження здійснювався за допомогою стандартного комплексу досліджень: оцінка рівня свідомості за шкалою коми Глазго і шкалою FOUR, кількість балів за шкалою NIHSS та індекс Бартел; рівень нейронспецифічної єнолази (NSE); показники церебральної оксиметрії (rSO2).
Результати. Отримані результати свідчили, що у групі, у якій використовувався едаравон (ксаврон), починаючи з 5-ї доби рівень свідомості відновлювався швидше, ніж у групі контролю. Згідно з аналізом за шкалою FOUR, до 9–10-го дня лікування різниця між першою групою та контролем стала статистично вірогідною (p < 0,05). При аналізі динаміки маркера NSE було виявлено, що на третю добу лікування у хворих контрольної групи рівень NSE зріс у 10 разів (з 9,2 до 96,4 нг/мл), тоді як в першій групі — лише на 15 % (з 9,3 до 10,6 нг/мл), різниця між групами вірогідна (p < 0,001). У подальшому в першій групі до 10-ї доби лікування спостерігалося швидке зниження рівня NSE до нормальних показників. У контрольній групі за цей період рівень NSE не досяг референтних значень (p < 0,05). При оцінці показників церебральної оксиметрії було виявлено, що у хворих контрольної групи на 3-тю — 4-ту добу спостерігалося різке зниження rSO2 (на 37,9 % від вихідного рівня), а у хворих, які отримували едаравон (ксаврон), зниження rSO2 було виражене меншою мірою (13,4 %, різниця між групами p < 0,01).
Висновки. Таким чином, за ступенем запобігання розвитку ішемічного пошкодження головного мозку група хворих з едаравоном (ксавроном) перевершувала контрольну групу, демонструючи вірогідну позитивну динаміку: покращення рівня свідомості, зменшення рівнів маркера пошкодження нейронів та покращення показників церебральної оксигенації. Терапевтичний ефект, який був отриманий під час дослідження від застосування едаравону (ксаврон) в дозі 30 мг двічі на добу, дає підставу рекомендувати його застосування у хворих на гострий ішемічний інсульт. Побічних ефектів при використанні даної технології не виявлено, що вказує на безпечність запропонованого способу. Рівень доведеності первинних даних та градація сили рекомендацій: 2+С. Запропонований спосіб профілактики та лікування пошкоджень головного мозку у хворих на гострий ішемічний інсульт був апробований у декількох клініках м. Києва та Київської області (ДУ «Інститут серця МОЗ України», КЗ КОР «Київська обласна клінічна лікарня», Вишгородська центральна районна лікарня). На підставі отриманих результатів був виданий Інформаційний лист МОЗ України [1].

Список литературы

  1. Лоскутов О.А., Галушко О.А. Спосіб профілактики і лікування ушкоджень головного мозку у хворих на гострий ішемічний інсульт. Інформаційний лист про нововведення в сфері охорони здоров’я № 247. К., 2019. 4.

Вернуться к номеру