Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Оцінка системи згортання крові й персоналізації її лікування у пацієнтів з механічною підтримкою лівого шлуночка серця в ранньому післяопераційному періоді

Авторы: Мазуренко О.П., Надзякевич П., Лоскутов О.А., Згржебловська Л.В., Дмитрієв Д.В.
Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, м. Київ, Україна
Silesian Centre Heart Diseases, Department Cardioanesthesiology SUM, ICU SCCS, Poland

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. Хворі з тяжкою серцевою недостатністю, які очікують на пересадку серця, мають єдиний шанс у вигляді бридж-терапії системами механічної підтримки лівого шлуночка (left ventricle assist device — LVAD), стабільна робота яких залежить від системи згортання крові у пацієнта. 
Метою дослідження був аналіз даних лікування й системи гемостазу та спроби персоналізації її корекції у 50 пацієнтів з LVAD у короткому післяопераційному періоді. 
Матеріали та методи. Проведено аналіз архівних і робочих матеріалів 50 пацієнтів, яким імплантовано LVAD у Сілезькому центрі хвороб серця з 2016 по 2018 рік, які обстежувались та лікувались самостійно головним досліджувачем. 
Результати та обговорення. Проведений аналіз 50 пацієнтів, яким імплантовано LVAD у Сілезькому центрі хвороб серця, яким було призначено персоналізовану цільову антикоагулянтну (АК) терапію за показниками системи згортання крові, проведено порівняння і прораховано кореляції з ускладненнями, що виникли за період лікування у пацієнтів в короткий післяопераційний період після імплантації пневмомембранних пульсових систем POLVAD, та безперервно-потокових центрифужних LVAD з описом ведення пацієнтів з LVAD в короткому післяопераційному періоді на монотерапії прямим або непрямим АК з долученням ацетилсаліцилової кислоти, або їх комбінації з P2Y12-блокаторами рецепторів та Xa-фактор-блокаторами [2]. Незважаючи на антитромботичне лікування, тромбоемболічні події після імплантації LVAD є поширеними. Вони включають цереброваскулярну ішемічну подію, транзиторну ішемічну атаку, артеріальну емболію ЦНС або тромбоз двигуна пристрою. Неврологічні події залишаються одним з найскладніших ускладнень після імплантації LVAD і найчастіше є основною причиною летальних випадків [3], що говорить про необхідність корекції лікування комбінаціями антикоагулянтної терапії залежно від показників системи згортання пацієнта. 
Висновки. Застосування цільової АК-терапії пацієнтів з LVAD показало зменшення кількості несприятливих подій та ускладнень. Залишається чимало невивчених питань персоналізації даним пацієнтам АК цільової терапії та її корекції, які потребують подальшого ретельного вивчення з метою розробки алгоритмів та рекомендацій, що дозволять зменшити відсоток ускладнень і летальності. Питання конфлікту інтересів авторами не передбачається.

Список литературы

  1. Prinzing A., Herold U., Berkefeld A., Krane M., Lange R., Voss B. (2016) Left ventricular assist devices — current state and perspectives. J. Thorac. Dis. 2016. 8. 660-666. 
  2. Morgan J.A., Brewer R.J., Nemeh H.W., Gerlach B., Lanfear D.E., Williams C.T., Paone G. Stroke while on long-term left ventricular assist device support: incidence, outcome, and predictors. ASAIO J. 2014 May-Jun. 60(3). 284-9.
  3. Boyle A.J., Russell S.D., Teuteberg J.J. et al. Low thromboembolism and pump thrombosis with the HeartMate II left ventricular assist device: analysis of outpatient anti-coagulation. J. Heart Lung Transplant. 2009 Sep. 28(9). 881-7.

Вернуться к номеру