Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Катетеризація периневрального простору сідничного нерва в полі зору хірурга у пацієнтів після ампутації нижньої третини стегна

Авторы: Масуді А.В.(1), Дзюба Д.О.(2), Мельник О.Ф.(1), Злочевський О.М.(1)
(1) — Київська обласна клінічна лікарня, м. Київ, Україна
(2) — Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, м. Київ, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. На облітеруючий атеросклероз артерій (ОА) страждають 10–20 % осіб віком 60 років і старше. Найбільшим фактором ризику ОА є куріння, діабет, артеріальна гіпертензія, захворювання нирок та високий рівень холестерину в крові. Больовий синдром після ампутації нижньої кінцівки у пацієнтів із ОА є однією з проблем, що домінують. Цей синдром часто трансформується у хронічний біль, який впливає на якість життя пацієнтів. Сьогодні для боротьби з больовим синдромом у рутинній практиці використовуються опіати, що мають низку побічних ефектів, які є небажаними в пацієнтів з цією патологією, а саме нудоту, пригнічення дихання, свербіж, затримку сечі.
Мета: дослідження якості аналгезії в післяопераційному періоді під час застосування інфузії місцевих анестетиків у периневральний катетер (ПК) у хворих з облітеруючим атеросклерозом судин нижніх кінцівок. 
Матеріали та методи. У дослідження включено 12 пацієнтів з ОА нижніх кінцівок, які перенесли ампутацію нижньої кінцівки (вище коліна). Усі пацієнти проходили лікування на базі Київської обласної клінічної лікарні, м. Київ, Україна. У післяопераційному періоді 5 пацієнтів (1-ша група) отримували інфузію місцевих анестетиків у ПК протягом перших трьох післяопераційних днів. Під час операції катетер для післяопераційного знеболювання поміщали в периневральний простір, за допомогою якого здійснювалась безперервна інфузія бупівакаїну (0,25%, 4 мл/год). У 2-й групі (n = 7) інфузія не проводилась. Після операції у разі больового синдрому високої інтенсивності (понад три бали за ВАШ) пацієнтам застосовували опіоїдні аналгетики внутрішньом’язово.
Результати. Використання ПК у пацієнтів 1-ї групи сприяло зниженню на 90 % застосування опіоїдів протягом перших 72 годин після операції. Споживання опіоїдів у 2-й групі дорівнювало 100 % у перший день після операції, 85,7 % — на другий день, 42,9 % — на третій день. Оцінка за ВАШ для 1-ї групи становила 7,4 ± 1,3 бала до інфузії бупівакаїну. Після інфузії — 2,3 ± 1,2 бала. Оцінка за ВАШ для 2-ї групи — 7,1 ± 1,5 бала перед використанням опіоїдів. Після знеболювання опіоїдами — 4,5 ± 2,1 бала. Чотири пацієнти з 2-ї групи відзначали побічні ефекти (нудота, свербіж), пов’язані із застосуванням опіоїдних аналгетиків. У одного пацієнта 2-ї групи було гіпопное, і його госпіталізовано до відділення інтенсивної терапії. Аналіз даних показав, що постановка ПК асоціювалась з низьким рівнем споживання опіоїдних аналгетиків та зменшенням побічних ефектів післяопераційного знеболювання.
Висновки. Безперервна інфузія місцевого анестетика в ПК є безпечним та ефективним методом післяопераційного знеболювання, що дозволяє зменшити використання опіоїдних аналгетиків після ампутації нижньої кінцівки.


Вернуться к номеру