Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Аналіз післяопераційних нехірургічних ускладнень і летальності в невідкладній абдомінальній хірургії в пацієнтів похилого віку

Авторы: Рева Д.О., Воротинцев С.І.
Запорізькій державний медичний університет, м. Запоріжжя, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. Післяопераційні нехірургічні ускладнення в пацієнтів похилого віку є вагомою часткою ускладнень від усіх післяопераційних ускладнень в ургентній абдомінальній хірургії. За даними національного конфіденційного комітету розрахунку лікування та смертності (NCEPOD, 2016), частота виникнення післяопераційних нехірургічних ускладнень становить від 2,8 до 28 %, післяопераційна летальність в умовах невідкладної хірургії — від 19,3 до 23 %.
Мета: оцінити інцендентність післяопераційних нехірургічних ускладнень і післяопераційної летальності в невідкладній абдомінальній хірургії в пацієнтів похилого віку. 
Матеріали та методи. Ретроспективний аналіз був проведений на базі хірургічного відділення КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» Запорізької міської ради за 2019 р. Були опрацьовані 524 історії хвороби. Критерії включення: пацієнти віком від 60 до 78 років, абдомінальна невідкладна хірургія. Критерії виключення: пацієнти, які надійшли з тяжкістю за ASA 4–5 та індексом Альговера 1,5 та більше, вік — до 60 та понад 78 років. Дослідну групу становили 125 пацієнтів, середній вік яких — 75,3 року. Жінок було 75 (56 %), чоловіків — 50 (44 %), які були прооперовані невідкладно з приводу гострого холециститу (n = 42), гострої кишкової непрохідності (n = 25), защемленої кісти (n = 18), гострого апендициту (n = 12), проривної виразки шлунка (n = 28). Ці пацієнти становили 23,8 % від усіх ургентно прооперованих хворих. Після операції проводили аналіз післяопераційних нехірургічних ускладнень і летальності. 
Результати. Інцендентність післяопераційних нехірургічних ускладнень: пневмонія (n = 14; 11,2 %), післяопераційний делірій (n = 6; 4,8 %), гостра недостатність нирок (n = 3; 2,4 %), гострий коронарний синдром (n = 8; 6,4 %). У дослідженій групі післяопераційна летальність становила 15 хворих (жінки — 9, чоловіки — 6), безпосередньою причиною смерті яких була пневмонія (n = 11), ГКС (n = 4). 
Висновки. Післяопераційні нехірургічні ускладнення в невідкладній абдомінальній хірургії в пацієнтів похилого віку виникли у 31 хворого (24,8 %), післяопераційна летальність становила 12 %, переважно за рахунок ускладнень дихальної системи (73,3 %).


Вернуться к номеру