Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 8, №5, 2020

Вернуться к номеру

Динаміка інфікування вірусними гепатитами в обласному діалізному центрі м. Краматорська

Авторы: І.О. Нікитенко(1), М.М. Драгомерецький(2), О.А. Ракша-Слюсарева(1), І.А. Тарасова(3)
(1) — Донецький національний медичний університет, м. Краматорськ, Україна
(2) — КНП «Обласне відділення гемодіалізу», м. Краматорськ, Україна
(3) — ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського» НАМН України, м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Пацієнти, які отримують лікування програмним гемодіалізом (ГД), належать до групи осіб із високим ризиком інфікування вірусними гепатитами (ВГ) у зв’язку з особливостями процедури та переважно інапарантним перебігом захворювання, а також у зв’язку з потребою частих гемотрансфузій через апластичну анемію, що неминуча на термінальній стадії хронічної хвороби нирок. Діалізна популяція постійно збільшується, а інфіковані хворі є джерелом зараження як у самому відділенні, так і поза його межами.
Мета дослідження: визначити стан та ймовірні причини інфікування пацієнтів обласного діалізного центру м. Краматорська за 2017–2019 рр.
Матеріали та методи: клінічний, імунологічний.
Результати. У результаті проведеного у 2018 році дослідження було встановлено, що серед 115 пацієнтів ДЦ м. Краматорська у 21,7 % були виявлені маркери вірусних гепатитів В (HВV) або С (HСV). У 19,1 % осіб виявлено маркери HВV, а у 2,6 % — HСV. Серед осіб із маркерами HВV і HСV 16 % лікувалися ГД 10 і більше років, 28 % — від 5 до 7 років і 56 % — 2,5 року і менше.
40 % хворих із маркерами HВV і HСV пов’язували інфікування з ГД. З них 8 % хворих перебували на ГД більше 10 років, 50 % — від 5 до 7 років, 30 % — від 2,5 року до півроку. Установлено, що 20 % із цих хворих інфікувалися у відділенні ГД м. Горлівки. Інші 40 % пов’язують інфікування з гемотрансфузіями. В 1 хворої HBsAg було виявлено після імплантації судинного протезу в м. Дніпрі, а 1 хворий пов’язує своє інфікування з дружиною. 16 % осіб були інфіковані до початку лікування ГД.
З 2009 по 2018 р. HBsAg був виявлений також у 2 медичних сестер ДЦ. Установлено, що 1 із них була інфікована у ДЦ, а обставини інфікування іншої не були встановлені.
Станом на 2019 р. кількість хворих становила 139 осіб. Кількість інфікованих HCV збільшилася на 40 %. Одна з цих осіб пов’язує інфікування з гемотрансфузією, а інша була інфікована у ДЦ м. Маріуполя. Кількість осіб, інфікованих HBV, збільшилася на 9,09 %. Усі особи, які були інфіковані HBV, пов’язують інфікування з гемотрансфузіями.
Випадків інфікування серед медичних працівників зафіксовано не було.
Станом на 2020 р. у відділенні 164 пацієнти. Випадків інфікування HBV серед пацієнтів зафіксовано не було, 1 медична сестра була інфікована під час виконання службових обов’язків. Кількість осіб, інфікованих HCV, збільшилася і становить 5,49 %; всі вони були інфіковані в додіалізний період.
Висновки. Отримані результати свідчать про збільшення кількості інфікованих вірусами гепатитів. Отже, необхідно проводити обстеження нових пацієнтів відразу при надходженні до ДЦ, а також проводити вакцинацію медичного персоналу проти HВV.


Вернуться к номеру