Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Артериальная гипертензия» Том 13, №5, 2020

Вернуться к номеру

Шановні читачі!

Поки триває цей напівкарантинний рік, який змінив формат усього, що нас оточує: способу життя, роботи, транспорту, подорожей, навчання тощо. На жаль, видимих, простих рішень проблеми не запропоновано в жодній країні світу, а можливо, їх взагалі немає. Змінився стиль не тільки навчання, трансформувався формат усіх конференцій: від ранкової п’ятихвилинки, робочих зборів, клінічних і патологоанатомічних конференцій до науково-практичних конференцій, з’їздів, конгресів, у тому числі міжнародних. В інтернет-мережі пройшов Європейський конгрес кардіологів, Національний конгрес кардіологів України і багато інших важливих як вітчизняних, так і міжнародних форумів. 
Незважаючи на переноси (у часі й просторі), перепони та різного роду заборони, нам вдалося провести нашу щорічну ювілейну (Всеукраїнській антигіпертензивній асоціації виповнилося 20 років) конференцію «Медико-соціальні проблеми артеріальної гіпертензії в Україні» в змішаному форматі з присутністю частини слухачів у залі, з живими дискусіями й спілкуванням у кулуарах. Після піврічної перерви це було неймовірне відчуття. Нам вдалося провести, на мою думку, цікаву сесію з нашими міжнародними партнерами, до участі в якій ми залучили 7 провідних експертів з різних країн Європи (Франція, Нідерланди, Польща, Сербія, Латвія, Росія). Ми сподіваємося, що наступного року ми проведемо нашу конференцію наживо або принаймні в такому ж форматі. Резолюцію і фоторепортаж з Національного конгресу кардіологів України ми помістили в цьому номері журналу.
Ми навчилися сприймати інформацію по-іншому. Також змінюється формат журналів, друкованих видань, усе більше інформації йде через різні інтернет-ресурси. Швидкість поширення інформації, її кількість значно зростають. Враховуючи це, ми намагаємося також змінюватися, але основною нашою метою при цьому залишається забезпечення якісної професійної інформації, поданої в доступній для практикуючого лікаря формі. На цьому стояли, стоїмо і будемо стояти.
Цей рік видався врожайним на нові настанови. Цього року ми вже переклали й надрукували Глобальні рекомендації з артеріальної гіпертензії, канадські рекомендації з резистентної гіпертензії тощо. У вересні вийшли російські рекомендації, і, маючи дозвіл, ми публікуємо їх повний текст без перекладу. Думаю, що ви зрозумієте, чому ми не перекладали. У США цього року з’ясували, що контроль артеріального тиску в популяції дещо знизився, і, незважаючи на пандемію і те, що ресурси медицини повинні бути направлені на її подолання, з’являється безпрецедентне звернення генерального хірурга (посадова особа в США, яка є керівником Офіцерського корпусу охорони здоров’я США й основним представником з питань охорони громадського здоров’я у федеральному уряді) щодо національної пріоритетності контролю артеріального тиску в популяції. Переклад звернення — у номері. Єдине, що можна сказати про це із заздрістю: «Нам так не жити». Крім цього, у номері ви знайдете наукові статті, дайджест та інше.
Читайте журнал (друкований або онлайн), чекаємо на ваші конструктивні відгуки, статті, огляди, клінічні випадки.
 
З найкращими побажаннями,
Юрій Сіренко


Вернуться к номеру