Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 9, №1, 2021

Вернуться к номеру

Оптимізація лікування хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД шляхом доповнення антиретровірусної терапії пробіотиком ентерол-250

Авторы: Москалюк В.Д., Баланюк І.В.
Буковинський державний медичний університет, м. Чернівці, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Завдяки більше як трьом десятиліттям все активніших зусиль, які докладаються для зупинення і профілактики поширення вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), зараз збудовано міцне підґрунтя для подолання СНІДу. Антиретровірусна терапія (АРТ) у поєднанні з іншими методами профілактики ВІЛ-інфекції відіграє унікальну і важливу роль у досягненні вказаної цілі завдяки своїй здатності як радикально знижувати рівень захворюваності і смертності серед людей, які живуть із ВІЛ, так і запобігати новим випадкам ВІЛ-інфекції. За наявними на сьогодні оціночними даними, АРТ подовжує тривалість життя осіб, які живуть із ВІЛ, приблизно на п’ять десятиліть. Етіотропна терапія гострих кишкових інфекцій та дисбіозу кишечника буває складною ще й тому, що, крім антибіотикорезистентності, існує негативний фактор, пов’язаний із деструктивним впливом препаратів на мікрофлору товстої кишки. Порушення мікробіоценозу товстої кишки відіграє важливу роль у патогенезі ВІЛ-інфекції. Тому комплексна терапія хворих на ВІЛ-інфекцію із застосуванням засобів для корекції дисбіозу кишечника — пробіотиків є патогенетично обґрунтованою.
Мета: вивчити вплив пробіотика ентеролу-250 окремо чи за потреби в комбінації з АРТ на стан мікробіоти кишечника хворих на ВІЛ-інфекцію.
Методи дослідження: бактеріологічний, інструментальний та статистичний.
Результати. Після курсу терапії за допомогою пробіотика ентеролу-250, що призначали по 2 капсули двічі на добу протягом 30 днів окремо або в комбінації з АРТ 82 хворим на ВІЛ-інфекцію/СНІД, відзначено статистично вірогідне зменшення клінічних проявів дисбіозу. Під впливом апробованого лікування суттєво змінювався мікробний пейзаж кишечника: на тлі лікування ентеролом-250 окремо чи в комбінації з АРТ значно поліпшувався якісний і кількісний склад мікрофлори товстої кишки, що статистично вагомо відрізняється від показників мікробного пейзажу пацієнтів, які разом з АРТ приймали симптоматичний препарат імодіум або не отримували медикаментозної терапії (Р < 0,001). Згідно з бактеріологічними даними, під впливом терапії ентеролом-250 відмічене значне зниження частоти виділення умовно-патогенної мікрофлори. Високоефективним препарат був при стафілококових, стрептококових і клебсієльозних формах дисбіозу. Аналіз стану мікробіоценозу товстої кишки після закінчення 30-денного курсу лікування ентеролом-250 виявив, що порушення кількісного та якісного складу мікрофлори вдалося ліквідувати у 24,1 % осіб, а дисбіоз IV ступеня — цілком (в обох випадках Р < 0,001). У той же час комбінація АРТ з імодіумом не мала істотного впливу на дисбіоз товстої кишки порівняно з ВІЛ-інфікованими, які жодного лікування не отримували. Отримані дані вказують на доцільність повторних курсів пробіотика ентеролу-250 окремо чи за потреби в комбінації з АРТ для нормалізації мікробіоти кишечника хворих на ВІЛ-інфекцію. Було установлено, що в результаті 30-денної терапії тільки за допомогою ентеролу-250 ректороманоскопічна картина нормалізувалася в 40,7 % хворих на ВІЛ-інфекцію. Це статистично вірогідно перевищує частоту відсутності морфологічних ознак запалення термінального відділу кишечника до лікування (Р < 0,001). У жодного хворого, який отримував цей пробіотик, не виявляли виразкового запалення слизової оболонки термінального відділу кишечника (Р < 0,05).
Висновки. Попри здатність ентеролу-250 суттєво покращувати, а у 24,1–32,1 % хворих на ВІЛ-інфекцію — навіть відновити порушену до лікування мікробіоту товстої кишки, цей пробіотик не забезпечує вагомого впливу на морфологічні ознаки запалення термінального відділу кишечника. Це доводить невідомий раніше побічний вплив антиретровірусних препаратів у вигляді подразнення слизової оболонки товстої кишки. Разом із тим, що використання ентеролу-250 не супроводжується виникненням небажаних побічних реакцій, підтверджено здатність цього пробіотика швидко, у межах 5–8 діб, усувати диспептичні побічні реакції АРТ: нудоту, періодичні болі в животі, пронос, метеоризм.


Вернуться к номеру