Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Почки» Том 10, №1, 2021

Вернуться к номеру

Олена Iванівна Таран (16.11.1945–20.12.2020)

Наприкінці 2020 року скінчився земний шлях кандидата медичних наук, доцента кафедри нефрології та нирковозамісної терапії Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика (нині — Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика) Олени Іванівни Таран. 
Олена Іванівна закінчила в 1970 році лікувальний факультет Київського медичного інституту імені О.О. Богомольця. До 1974 року працювала в науково-дослідному інституті клінічної медицини імені М.Д. Стражеска, з 1974 до 1981 року — у Київському науково-дослідному інституті урології та нефрології лікарем відділення гемодіалізу. З 1981 до 1995 року — молодший науковий співробітник відділення терапевтичної нефрології, з 1992 року — старший науковий співробітник. В 1988 році захистила дисертацію на здобуття ступеня кандидата медичних наук на тему «Комплексна характеристика хронічного гломерулонефриту». З грудня 1995 року працювала на посаді доцента кафедри нефрології та нирковозамісної терапії Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика. В 1995 році отримала звання «старший науковий співробітник». Від 1995 до 2013 року — завуч кафедри. 
Важливий внесок її у створення 11 педагогічних процесів післядипломної освіти. О.І. Таран — співучасниця створення програм і навчальних планів тематичних циклів з актуальних, вибраних питань нефрології, методів замісної ниркової терапії, дистанційного — з актуальних питань нефрології, навчальних планів до передатестаційних циклів, спеціалізації з нефрології та дитячої нефрології терміном 6 місяців, які затверджені Міністерством охорони здоров’я України. Співавтор виданих комп’ютерних тестів з нефрології для проведення іспитів зі спеціальності «нефрологія» та «дитяча нефрологія», еталонів практичних навиків з дитячої нефрології, автор трьох симпозіумів для дистанційної післядипломної освіти. Авторка лекцій циклів тематичного удосконалення з питань замісної ниркової терапії та перитонеального діалізу. Брала участь у проведенні Міжнародної школи нефрологів під егідою ERA-ISN, у національних з’їздах нефрологів України, виїзних навчальних циклах в м. Чернігів, Рівне, Біла Церква, Житомир, Євпаторія, Ялта, Трускавець, Свалява.
Була активним співвиконавцем науково-дослідних робіт кафедри, міжнародних клінічних досліджень. Постійно консультувала хворих нефрологічного відділення та поліклініки Головного військового клінічного госпіталю Міністерства оборони України, поліклінічного відділення міської Олександрівської клінічної лікарні, консультувала пацієнтів з патологією нирок у лікарні для вчених НАМН України. Керувала дворічною клінічною ординатурою лікарів-іноземців (Грузія, Албанія, Азербайджан). Автор понад 200 наукових публікацій (тези, статті, патенти, розділи посібників) з нефрології.
Олена Іванівна Таран — лікар вищої кваліфікаційної категорії, педагог, науковець, виділялася дисциплінованістю, почуттям обов’язку, інтелігентністю, комунікабельністю з курсантами, колегіальністю зі співробітниками, великим тактом, довірою пацієнтів. 
Глибоко сумуємо із передчасної втрати… Світла Вам пам’ять, Олено Іванівно!
 
Пам’ятаємо Вас такою.


Вернуться к номеру