Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «» Том 14, №1, 2021

Вернуться к номеру

Поєднання прийому статинів, метформіну та фізичних вправ зменшує ризик серцево-судинних захворювань та побічні ефекти статинів

Reference: Haxhi J., Thompson P.D. Rationale for the use
of metformin and exercise to counteract statin-associated
side effects. Int. J. Clin. Pract. 2020 Dec 5. e13900. doi:
10.1111/ijcp.13900. Epub ahead of print. PMID: 33277775
Вступ. Статини — це найбільш поширені препарати для зниження рівня холестерину ліпопротеїдів низької щільності (ХС ЛПНЩ) та зменшення серцево-судинної захворюваності та смертності. Зазвичай статини добре переносяться, але мають дві основні проблеми щодо безпеки: пов’язані зі статинами м’язові симптоми (ПСМС) та вперше виявлений цукровий діабет 2-го типу (ВЦД).
Методи. Виконували пошук у PubMed з використанням таких ключових слів: «статини», «статин-асоційовані м’язові симптоми», «статинова міалгія», «статин-асоційований діабет», «метформін та статини», «фізичні вправи та статини».
Результати. Пошкодження мітохондрій і атрофія м’язів, ймовірно, є центральними механізмами, що викликають ПСМС, тоді як зменшення транс-порту глюкози, окиснення жирних кислот та секреція інсуліну, швидше за все, залучені до розвитку ВЦД. Метформін і фізичні вправи відкривають багато шляхів, що потенційно можуть протиставити ПСМС та ВЦД. Клінічні дані також підтвердили, що поєднання прийому статинів із метформіном та фізичними вправами може бути корисним.
Висновок. Ця комбінація здається привабливою як з клінічної, так і з економічної точки зору, оскільки всі три методи лікування є економічно вигідними, а їх поєднання може призвести до профілактики діабету та серцево-судинних захворювань.
Обговорення. Завдання авторів полягало у тому, аби вирішити питання, як знизити ризик серцево-судинних захворювань на основі фактичних даних на первинному етапі надання медичної допомоги. Двома найбільш поширеними побічними ефектами статинів є ПСМС (пов’язані зі статинами м’язові симптоми) та ВЦД (вперше виявлений цукровий діабет). У даному огляді літератури автори досліджували дві відносно прості стратегії зменшення ризику як ПСМС, так і ВЦД. Основними механізмами ПСМС є пошкодження мітохондрій і атрофія м’язів; за ВЦД відповідає зниження транспорту глюкози, окиснення жирних кислот і секреція інсуліну. Було показано, що як метформін, так і фізичні вправи врівноважують численні шкідливі метаболічні процеси та проміжні метаболіти, пов’язані з інгібуванням ГМГ-КоА. Переваги фізичних вправ і метформіну в поєднанні зі статинами підтверджуються клінічним досвідом. Окрім складних метаболічних ефектів як для фізичних вправ, так і для метформіну було доведено зниження ризику серцево-судинних захворювань та розвитку діабету незалежно від статинів. Поєднання цих трьох способів лікування здається найбільш оптимальним. Незважаючи на теоретичне обґрунтування та клінічне покращення, що було продемонстровано в обсерваційних дослідженнях, перспективні рандомізовані контрольовані дослідження є обов’язковими для надання доказів для майбутніх рекомендацій і настанов. Це потенційно приваблива, клінічно й економічно ефективна стратегія для запобігання розвитку діабету та серцево-судинних захворювань у осіб з високим ризиком таких ускладнень.


Вернуться к номеру