Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 9, №2, 2021

Вернуться к номеру

Тривожно-депресивний синдром як прояв хронічної бореліозної інфекції

Авторы: Андрєєва О.Г., Дьяченко П.А.
ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб НАМН України ім. Л.В. Громашевського», м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Останнім часом у багатьох регіонах України, що є природними осередками та ареалами проживання іксодових кліщів, спостерігається зростання захворюваності на Лайм-бореліоз (хворобу Лайма, ХЛ). Це пояснюється тим, що іксодовий кліщ є носієм збудника ХЛ — бактерії Вorrelia burgdorferi. Хвороба Лайма — це хронічний процес, що супроводжуються широким спектром поліорганних уражень багатьох органів і систем (шкіра, опорно-руховий апарат, серце, нервова система та ін.). На сьогодні особлива увага приділяється наявності взаємозв’язку між психічним і соматичним станом людини.
Мета дослідження: вивчити вираженість тривожно-депресивного синдрому на основі госпітальної шкали тривоги і депресії (HADS) у хворих з ураженням нервової системи бореліозної етіології.
У цьому дослідженні брали участь 2 групи по 30 осіб. Перша група (основна) — це 30 осіб з верифікованим діагнозом ХЛ віком від 14 до 74 років. Друга група (контрольна) 30 практично здорових осіб. У першій групі було було 20 жінок, 10 чоловіків, у другій також 20 жінок і 10 чоловіків.
Нами було проведене дослідження за госпітальною шкалою тривоги і депресії (HADS) пацієнтів із хронічним бореліозом, які надходили на лікування у відділення нейроінфекцій.
Установлено, що хворі із ХЛ мають ознаки депресії та тривоги, тривалість субклінічно вираженої депресії в 19 осіб першої групи становила 14,12 ± 0,89 дня, р = 0,04, у другій групі випадків депресії не спостерігалось. 
Субклінічно виражена тривога в першій групі була в 11 осіб, тривалість — 9,20 ± 1,20 дня, а в другій групі у 2 осіб вона становила 1,20 ± 0,65 дня, р = 0,02. 
У хворих із ХЛ наявний кореляційний зв’язок депресії з тривалістю захворювання (р = 0,85).
У хворих із ХЛ виявлений кореляційний зв’язок тривоги з тривалістю захворювання (р = 0,75). 
Висновки
1. У пацієнтів із ХЛ виражений тривожно-депресивний синдром порівняно з практично здоровими особами, що, можливо, пов’язане з хронізацією процесу та широким спектром поліорганних уражень багатьох органів і систем (шкіра, опорно-руховий апарат, серце, нервова система та ін.).
2. При тривожно-депресивному синдромі рекомендується обстежувати хворих на Лайм-бореліоз.


Вернуться к номеру