Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 9, №2, 2021

Вернуться к номеру

Використання методу непрямого імунофлюоресцентного аналізу для діагностики деяких інфекцій у пацієнтів з артритами

Авторы: Гук М.Т.
Тернопільський національний медичний університет імені І.Я. Горбачевського МОЗ України, м. Тернопіль, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Сьогодні відомі близько 100 видів артритів. Найпоширенішими з них є остеоартроз, ревматоїдний, інфекційний (септичний) та реактивний артрити. Етіологічними факторами для розвитку цих захворювань вважаються місцева чи загальна інфекція, алергія, автоалергія, місцева травма тощо. 
Діагностика артритів передбачає комплексне обстеження пацієнта (клінічне, інструментальне, лабораторне). Для ідентифікації збудників при інфекційному та реактивному артритах застосовують імуноферментні методи. Усе більшої популярності набуває новий метод мультиплексної непрямої імунофлюоресценції (BIOCHIP), що дозволяє одночасно діагностувати декілька збудників інфекційних захворювань.
Мета дослідження: з’ясувати інформативність реакції непрямої імунофлюоресценції (РНІФ) при етіологічній діагностиці інфекційних захворювань у пацієнтів з артритами.
Матеріали та методи. Обстежені 26 хворих віком від 19 до 68 років, які лікувались амбулаторно та стаціонарно в КУТОР «Тернопільський обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер» і ТОР КНП «Тернопільська університетська лікарня». Жінок було 17, чоловіків 9. 
Для діагностики специфічних антитіл до деяких збудників інфекційних хвороб, які можуть бути причиною артритів, використано метод непрямої імунофлюоресценції, тест-системи «Mosaic for Infectious Serology, Infections arthritis profile 1 (IgG)», Euroimmun, Німеччина, які містили мічені флуоресцеїном антигени збудників таких інфекційних хвороб: вітряна віспа, грип, єрсеніоз, токсоплазмоз, Лайм-бореліоз та хламідіоз. Цей метод нами у м. Тернополі використаний уперше.
Результати та обговорення. Специфічні антитіла IgG виявлені в сироватці крові обстежених пацієнтів до усіх інфекцій,у у тест-системі. У 13 (50,0 %) пацієнтів діагностовані антитіла до вірусу грипу (тип В), у 8 (30,1 %) — до токсоплазмозу, у 7 (26,9 %) — до деяких збудників хвороби Лайма (B. burgdorferi s.s., B. garinii, B. afzelii), у 6 (23,0 %) — до єрсиніозу (Yersinia enterocolitica O:6).
Висновки. Метод мультиплексної РНІФ (BIOCHIP) у пацієнтів із артритами є високоінформативним, оскільки дозволив виявити специфічні анти-IgG одночасно до 6 інфекційних хвороб, здебільшого у різних поєднаннях.


Вернуться к номеру