Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал "Гастроэнтерология" Том 55, №2, 2021

Вернуться к номеру

Стан цитокінової регуляції організму у хворих на хронічні запальні захворювання кишечника

Авторы: Стойкевич М.В., Татарчук О.М., Недзвецька Н.В., Федорова Н.С.
ДУ «Інститут гастроентерології НАМН України», м. Дніпро, Україна

Рубрики: Гастроэнтерология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Мета: вивчити стан показників цитокінової ланки імунорегуляції у хворих на хронічні запальні захворювання кишечника (ХЗЗК).
Матеріали та методи. Обстежено 34 хворих на ХЗЗК, зокрема 25 пацієнтів із НВК та 9 з ХК. Хворі на НВК були розподілені на групи залежно від тяжкості перебігу: легкий ступінь НВК — 3 пацієнти, середній ступінь — 18 пацієнтів та 4 пацієнти тяжкого ступеня. Рівень ІЛ-10, TNF-α в сироватці крові визначали імуноферментним методом за допомогою імуноферментного аналізатора Stat Fax 303 Plus (США), на якому проводили вимірювання оптичної щільності при довжині хвилі 450 нм та 630 нм. У роботі використовували набори реактивів фірми «Вектор-БЕСТ» (Росія).
Результати. Концентрація TNF-α у хворих на НВК та ХК була вірогідно вищою в 16,8 раза (р < 0,05) та в 23,0 раза (р < 0,05) відповідно порівняно з контрольною групою, тоді як медіана рівня ІЛ-10 у хворих на НВК та ХК вірогідно знижена (в 6,1 раза; р < 0,05) порівняно з групою контролю. В результаті визначення співвідношення рівня прозапальних та протизапальних цитокінів (TNF-α/ІЛ-10) були встановлені зміни їх балансу в бік прозапальних цитокінів у хворих порівняно з групою контролю, що пов’язане зі зростанням запалення. Ці зміни найбільш виражені у хворих на НВК. Встановлена тенденція до збільшення рівня зі збільшенням ступеня тяжкості перебігу НВК. Рівень TNF-α був вірогідно вищий у хворих на НВК легкого ступеня (в 13,3 раза; р < 0,05), у хворих на НВК середнього ступеня (в 17,4 раза; р < 0,05) та у хворих на НВК тяжкого ступеня (в 19,4 раза; р < 0,05) порівняно з його рівнем у групі контролю. Отже, підвищений рівень прозапальних цитокінів (TNF-α) в крові хворих на ХЗЗК не індукує секрецію протизапальних цитокінів (ІЛ-10), що призводить до надмірної активації макрофагів, підтримки запального процесу та прогресування хвороби.
Висновки. Отже, найвищі показники TNF-α свідчать про значні зміни системи імунної відповіді при цьому захворюванні. Відомо, що ступінь підвищення вмісту цього цитокіну в сироватці крові корелює з тяжкістю перебігу захворювання.


Вернуться к номеру