Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «» Том 14, №3, 2021

Вернуться к номеру

Відмова від ультраобробленої їжі може допомогти вирішити проблему ожиріння

Reference: Chang K. et al. JAMA Pediatr. doi: 10.1001/jamapediatrics.2021.1573
Дискусійне запитання: чи справді споживання ультраоброблених продуктів (УОП) у дитячому віці пов’язане з ризиком ожиріння в дорослому віці?
Висновки. В цьому когортному дослідженні за участю 9025 британських дітей було продемонстровано, що динаміка зростання індексу маси тіла, індексу маси жиру, ваги й окружності талії в осіб віком від 7 до 24 років була більшою серед дітей з найвищим (проти найнижчого) квінтилем споживання УОП.
Значення. Ці результати свідчать про те, що радикальні й ефективні дії служби охорони здоров’я, які спрямовані на зменшення споживання УОП та на забезпечення доступу до мінімально оброблених харчових продуктів, є дуже важливими для протидії зростанню ожиріння в Англії та в усьому світі.
Анотація
Актуальність. Протягом останнього часу з’явилося чимало даних про зростання взаємоз’язку між споживанням ультраоброблених продуктів і високим ризиком ожиріння, неінфекційних захворювань і смертності в дорослих. Однак взаємозв’язок між споживанням УОП з тривалою тенденцією до ожиріння в дітей ніколи не досліджувався.
Мета. Оцінити тривалу взаємодію між споживанням УОП та тенденцією до ожиріння з дитинства до раннього дорослого віку.
Дизайн, методи та учасники. Це було проспективне когортне дослідження, до якого включали дітей, які брали участь у дослідженні Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC) (Повздовжнє дослідження дітей та батьків) в окрузі Ейвон (південно-західна Англія). У дослідженні брали участь діти з 7 до 24 років протягом періоду з 1 вересня 1998 р. по 31 жовтня 2017 р. Аналізували дані з 1 березня 2020 р. по 31 січня 2021 р.
Оцінка даних. Вихідні дані щодо раціону харчування збирали за допомогою 3-денних щоденників харчування. Споживання УОП (що виявляли за допомогою класифікатора харчових продуктів NOVA) обчислювали як частку УОП у щоденному раціоні для кожного учасника та класифікували на квінтилі.
Основні результати та їх оцінка. Регулярно проводили реєстрацію об’єктивно оцінених антропометричних показників (індекс маси тіла (ІМТ; розраховується як вага у кілограмах, поділена на зріст у метрах у квадраті), вага та окружність талії) та подвійне вимірювання абсорбціометрії рентгенівського випромінювання з подвійною енергією (індекси жиру та нежирної маси; обчислюються як жирова і нежирна маса відповідно, поділені на зріст у метрах у квадраті) та відсоток жиру в організмі). Взаємозв’язки оцінювали за допомогою моделей лінійної кривої зростання та коригували відповідно до додаткових досліджуваних факторів.
Результати. Загалом у дослідження включили 9025 дітей (4481 (49,7 %) дівчинка та 4544 (50,3 %) хлопчики), середній період спостереження становив 10,2 (інтерквартильний діапазон — 5,2–16,4) року. Середнє споживання УОП на початку дослідження становило 23,2 % (5,0 %) у першому квінтилі, 34,7 % (2,5 %) — у другому, 43,4 % (2,5 %) — у третьому, 52,7 % (2,8 %) — у четвертому та 67,8 % (8,1 %) — у п’ятому. Серед дітей у найвищому квінтилі споживання УОП порівняно з їх найменшим квінтилем відбулося додаткове зростання ІМТ на 0,06 (95% ДІ 0,04–0,08) на рік, індексу жирової маси — додатково на 0,03 (95% ДІ 0,01–0,05) на рік, ваги — додатково на 0,20 кг (95% ДІ 0,11–0,28) на рік та окружності талії — додатково на 0,17 см (95% ДІ 0,11–0,22) на рік.
Висновки та актуальність. Ці результати свідчать про те, що більш високе споживання УОП пов’язане зі стрімкішим зростанням ожиріння з дитинства до ранньої зрілості. Для зменшення ожиріння в Англії та в усьому світі терміново потрібно вживати потужні заходи в галузі охорони здоров’я, що забезпечують доступ до мінімально обробленої їжі та зменшують споживання УОП у дітей.
Коментар Ф. Перрі Вілсона, доктора медицини, доцента медицини та директора Єльського центру клінічних і трансляційних прискорених досліджень:
«Проблема ожиріння є складною. Взаємодія дієти, навколишнього середовища та способу життя насправді є складною, і навряд чи якийсь окремий тип або категорія їжі можуть це пояснити.
Ми могли б отримати трохи більше пояснень, якби автори продемонстрували результати цієї роботи у багатовимірному аналізі. Наприклад, ми знаємо, що загальне споживання калорій було скориговано, але нам не було продемонстровано, яка кількість спожитих калорій сприяла ожирінню. І гіпотеза про надходження/спалення калорій щодо проблеми ожиріння — це саме те, що й досі знаходить підтримку. Насправді, в іншому цікавому дослідженні в дорослих із споживанням ультра-обробленої їжі було показано, що головна причина збільшення ваги при споживанні цих продуктів полягає в тому, що вони змушують нас більше їсти. Вони буквально призначені для того, щоб змусити нас їсти більше, ніж ми повинні.
Що повинні робити такі батьки, як я? Пам’ятайте, що здоров’я наших дітей пов’язане з багатьма факторами — тим, що вони їдять, але також і тим, який спосіб життя ведуть. Звичайно, зменшення споживання ультраобробеної їжі нікому не зашкодить, окрім, можливо, світових корпорацій «Нестле» та «Пепсіко», але, як показало це дослідження, насправді це лише невеликий крок у правильному напрямку».


Вернуться к номеру