Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Артериальная гипертензия» Том 14, №3, 2021

Вернуться к номеру

В аналізі дослідження ASPREE не було показано негативного впливу статинів на деменцію та когнітивні функції

Reference: Zhou Z., Ryan J., Ernst M.E. et al. Effect of Statin Therapy on Cognitive Decline and Incident Dementia in Older Adults. Journal of the American College of Cardiology. 2021. 77. 25. P. 3145-3156
В результаті постаналізу дослідження ASPREE, до якого включали пацієнтів із нормальною когнітивною функцією, було показано, що терапія статинами, ймовірно, не призводить до деменції або навіть легкого когнітивного порушення (ЛКП) в осіб старшого віку, які приймали препарати з метою первинної профілактики серцево-судинних подій (ССП). Також статини, ліпофільні або гідрофільні, не впливали на динаміку когнітивних функцій і на окремі сфери розумової діяльності, такі як пам’ять, мовленнєві здібності або функціонування, що було продемонстровано протягом подальшого спостереження, яке становило в середньому майже 5 років.
Хоча ці результати не є новими, вони узгоджуються з висновками низки попередніх досліджень. В даному дослідженні увагу привернуло повідомлення про те, що статини можуть бути пов’язані з вперше виявленою деменцією в підгрупі з понад 18 000 пацієнтів. Дослідники пояснюють таку ретроспективну знахідку дослідження, яке не мало метою вивчити саме цю проблему, впливом незрозумілих чинників або випадком.
Проте скоригований ризик деменції, очевидно, виріс на третину в пацієнтів, які приймали статини та які на початку дослідження ASPREE, в якому визначали користь первинної профілактики низькими дозами аспірину в осіб старше 65 років, опинились у найнижчому квартилі когнітивних функцій, визначених на основі оцінки комбінованого тесту. Чим кращим був показник когнітивних функцій за квартилями, тим меншим виявився ризик розвитку деменції з вірогідністю на рівні P < 0,001. Автори аналізу, результати якого були опубліковані 21 червня в «Журналі Американського коледжу кардіологів», повідомили, що взаємозв’язок нижчого квартиля з прийомом статинів та деменцією зумовлений новими випадками хвороби Альцгеймера, на відміну від іншого підтипу деменції (змішаного ґенезу), як повідомив керівник Чжен Чжоу, доктор філософії, Інститут медичних досліджень Мензіса, Університет Тасманії, Хобарт (Австралія).
«Я б не змінював тлумачення цих результатів», — заявив старший автор Марк Р. Нельсон, доктор медицини, професор тієї ж установи. Він також прокоментував, що насправді варто заспокоїти лікарів, які призначають статини літнім пацієнтам, щодо того, що загалом не спостерігалося негативного впливу статинів на когнітивні функції та ризик вперше виявленої деменції. «Це лише post hoc аналіз всередині набору даних; хоча це і був дуже якісний набір даних, але про це не варто забувати», — зауважив Нельсон. Він також додав, що в даному дослідженні оцінювали різні галузі когнітивних функцій у пацієнтів, а потім ці результати були скориговані. Хоча питання прийому статинів і ризику деменції на сьогодні вважалося вирішеним, аналіз «був занадто спокусливим, щоб дослідити це питання».
На підставі поточного аналізу та основної маси попередніх доказів було показано, що «зниження рівня ліпідів у короткостроковій перспективі не призводить до поліпшення або погіршення когнітивних функцій незалежно від базового рівня та прийому препаратів», відзначили Крісті М. Баллантайн, доктор медицини, і Віджай Намбі, доктор медицини, обидва — співробітники медичного коледжу Бейлора, Х’юстон, штат Техас (США), у коментарі від редакції. Це дослідження «надало нам додаткову інформацію про те, що ліпо- або гідрофільність статинів не впливали на динаміку когнітивних функцій. Однак ймовірність зростання ризику хвороби Альцгеймера, особливо у пацієнтів з вихідними когнітивними порушеннями, вимагає подальшого дослідження».
Результати даного аналізу запевнили, що ймовірність такого впливу статинів на когнітивні функції «неймовірно низька», повідомив Ніл Дж. Стоун, доктор медицини, Файнбергський медичний факультет, Північно-західний університет, Чикаго, штат Іллінойс (США), сайту theheart.org|Cardiology Medscape. Насправді первинним результатом цього дослідження була відсутність такого взаємозв’язку. І це найкраще узагальнює те, що ми знаємо про терапію статинами в 2021 році після вивчення цієї проблеми в низці проспективних досліджень і систематичних оглядів, пояснив Стоун, який не був співавтором публікації. Спостережувана взаємодія між прийомом статинів та вихідною нейрокогнітивною функцією «в кращому випадку створила гіпотезу. Це слід досліджувати під час рандомізованих контрольованих досліджень, які допоможуть розглянути це питання неупереджено», зауважив він.
Якщо пацієнти вірять або підозрюють, що статини викликають симптоми, які вказують на когнітивну дисфункцію, «то в такому випадку краще зупинити прийом препарату на 3 тижні та перевірити інші причини. А при повторенні симптомів після відновлення прийому препарату в рекомендаціях зазначається, що якщо пацієнти і справді вважають, що саме цей препарат викликає проблеми з пам’яттю, що виникають періодично, то їм слід призначити інший статин, зазвичай такий, що не викликає подібних симптомів».
У дослідженні ASPREE, яке налічувало близько 19 000 осіб із Австралії та США, порівнювали низькі добові дози аспірину проти плацебо в популяції літніх пацієнтів. Спочатку в пацієнтів не було відомих серцево-судинних захворювань, деменції та фізичних вад. У цьому дослідженні не виконували рандомізацію пацієнтів відповідно до терапії статинами. Варто зазначити, що для участі у дослідженні пацієнти повинні були набрати щонайменше 78 балів згідно зі шкалою Modified Mini-Mental State Examination (3MS), що відповідає нормальній когнітивній функції. Прийом аспірину не продемонстрував значної вигоди для виживання без інвалідності, кінцевої точки, яка включала смерть і деменцію, або випадків серцево-судинних захворювань протягом середнього періоду спостереження 4,7 року. Як повідомлялося, така терапія була пов’язана з дещо більшою кількістю випадків великих кровотеч.
Подальший аналіз дослідження ASPREE показав, що терапія аспірином не впливала на ризики легкого когнітивного порушення, когнітивного зниження або деменції. Для поточного post hoc аналізу було відібрано 18 846 пацієнтів, середній вік яких становив 74 років, серед яких 56,4 % становили жінки; 31,3 % приймали статини на початку дослідження. Частота деменції на 1000 людино-років для пацієнтів, які приймали статини, порівняно з тими, хто їх не приймав, становила 6,91 та 6,48 відповідно. Будь-які когнітивні зміни відстежували за допомогою шкали 3MS та трьох інших перевірених тестів різних сфер когнітивних функцій, а результати оцінювали шляхом сумарної оцінки.
Відповідна частота деменції, яка вважається ймовірною хворобою Альцгеймера, становила 2,97 та 2,65 відповідно у пацієнтів, які приймали або не приймали статини. Частота деменції змішаного ґенезу становила 3,94 проти 3,84 відповідно. У багатовимірних аналізах не було виявлено вірогідних відмінностей ризику загальної деменції або для будь-якого підтипу деменції. Була зроблена поправка на супутні фактори, включаючи демографічні показники, фактори ризику ССП, сімейний анамнез, зокрема деменцію, групу рандомізації ASPREE та індивідуальні оцінки за чотирма тестами когнітивних функцій. Результати щодо розвитку ЛКП були подібними до таких щодо деменції, також подібними після стратифікації результатів відповідно до базового рівня ліпідів і використання ліпофільних статинів, зокрема аторвастатину або симвастатину, проти гідрофільних статинів, включаючи правастатин і розувастатин.
Спостерігалася вірогідна взаємодія між складеними когнітивними показниками та терапією статинами на початку дослідження; при збільшенні балів, що свідчить про кращі когнітивні показники, ризики деменції та її підтипів знижувались. Статини були пов’язані з вперше виявленою деменцією у квартилі з найнижчими когнітивними показниками.
Нельсон пояснив, що цей взаємозв’язок, ймовірно, є наслідком похилого віку когорти: «Якщо пацієнт потрапляє в категорію осіб літнього віку і має високі показники когнітивних функцій, ймовірно, в нього є певні захисні фактори. Ось як я це трактую».
Баллантайн та Намбі також наголосили на труднощах контролю потенційних упереджень навіть при значних проведених корекціях на додаткові фактори. Дози статинів, якими лікували пацієнтів, не були частиною аналізу, «а досягнутий рівень ліпопротеїдів низької щільності протягом досліджуваного періоду залишився невідомим», зазначили вони. «Крім того, — додали вони, — пацієнти, які приймали статини, частіше страждали на цукровий діабет, артеріальну гіпертензію, хронічну хворобу нирок та ожиріння, що, як відомо, підвищує ризик зниження когнітивних функцій, а отже, як можна було передбачити, пацієнти, які приймали статини, мали значно нижчі бали когнітивних функцій та епізодичної пам’яті».
Нельсон звернув увагу на проспективне дослідження аторвастатину, що триває й досі, в якому деменцію розглядають як основну кінцеву точку, а отже, це дослідження має стати «остаточним». Дослідження STAREE (Statin Therapy for Reducing Events in the Elderly — «Терапія статинами для зменшення подій у літніх людей») проходить по всій Австралії, до нього передбачається включити 18 000 пацієнтів, а первинне завершення заплановано на кінець 2022 року. Менш віддаленим за результатами є дослідження PREVENTABLE (Pragmatic Evaluation of Events and Benefits of Lipid-Lowering in Older Adults — «Прагматична оцінка подій та переваг зниження рівня ліпідів у літніх людей»), що проводиться в США, в якому також рандомізують хворих у групи аторвастатину або плацебо. Основною кінцевою точкою є вперше виявлена деменція або стійка інвалідність.
Обидва дослідження «можуть надати нам чіткі висновки щодо будь-яких ефектів статинів, — зазначили Баллантайн і Намбі. — Тим часом практикуючі клініцисти можуть бути впевненими, що короткочасна ліпідознижувальна терапія у літніх пацієнтів, у тому числі терапія статинами, навряд чи матиме великий вплив на когнітивні функції, і поділитися цією впевненістю зі своїми пацієнтами».


Вернуться к номеру