Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 9, №2, 2021

Вернуться к номеру

Епідеміологічні особливості інфекції COVID-19 у дітей Чернівецької області

Авторы: Колоскова О.К., Іванова Л.А., Гарас М.Н.
Буковинський державний медичний університет, м. Чернівці, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Метою роботи було проаналізувати епідеміологічні особливості інфекції COVID-19 у дітей в Чернівецькій області на тлі обмежувальних заходів карантину. 
Матеріали та методи. З дотриманням принципів біоетики проаналізовано 188 випадків інфекції COVID-19 у дітей, які перебували на стаціонарному лікуванні в інфекційних відділеннях КНП «Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня» упродовж березня — жовтня 2020 року. Результати аналізувалися з використанням методів описової статистики.
Результати. Установлено, що у майже двох третин дітей (63,3 %) джерелом інфікування були члени родини, лише 1,6 % дітей доведено інфікувалися під час масових розважальних заходів, які в подальшому верифікувалися як вогнища інфекції. Відсутність інфікування в організованих дитячих колективах у цій когорті пояснюється нетривалим періодом можливого відвідування через обмежувальні заходи карантину. Дискретний аналіз причинних родинних контактів засвідчив переважну роль в епідеміологічному ланцюгу батьків (74,8 %) та інших членів родини (18,5 %) на тлі незначної ролі сибсів як першоджерела інфікування (6,7 %). Привертає увагу значна частка невстановлених позародинних джерел інфекції, зокрема, найбільша частка — у підлітковому віці (44,2 %), що об’єктивно пов’язано з можливістю активних самостійних соціальних контактів представників цієї вікової групи. Водночас невстановленим залишилося джерело інфікування також у третини немовлят (32,4 % випадків серед дітей віком до 1 року), що може бути зумовлено гіподіагностикою інфекції COVID-19 в родинному оточенні як через безсимптомний варіант перебігу, так і внаслідок приховування контактів через небезпеку маргіналізації у соціумі осіб — джерел інфекції.
Висновки. Таким чином, в епідеміологічному відношенні початок пандемії інфекції COVID-19 у дітей Чернівецької області на тлі обмежувальних карантинних заходів стосовно організованих дитячих колективів характеризувався переважанням внутрішньородинного інфікування та значною часткою нез’ясованих позародинних джерел інфікування. У перспективі доцільним вважається проведення лонгітудинального епідеміологічного аналізу з урахуванням збільшення соціалізації дітей в умовах організованих колективів та оцінки інших чинників ризику.


Вернуться к номеру