Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Артериальная гипертензия» Том 14, №4, 2021

Вернуться к номеру

Протективний вплив контрольованого рівня артеріального тиску на ризик розвитку деменції в пацієнтів низького ризику з артеріальною гіпертензією 1-го ступеня

Reference: Lee C.J., Hwang J., Kang C.Y., Kim H.C., Ryu D.R., Ihm S.H., Kim Y.J., Shin J.H., Pyun W.B., Kim C., Park S. Protective effect of controlled blood pressure on risk of dementia in low-risk, grade 1 hypertension. J. Hypertens. 2021 Aug 1. 39(8). 1662-1669.
Мета. Підвищення рівня артеріального тиску (АТ) збільшує ризик деменції, однак у кількох дослідженнях було продемонстровано підвищення ризику розвитку деменції навіть у пацієнтів низького ризику з початковою артеріальною гіпертензією (АГ). Автори дослідили протективний вплив доброго контролю рівня АТ на ризик розвитку деменції в пацієнтів низького ризику з АГ 1-го ступеня в когорті Національної служби медичного страхування.
Методи. Дослідники відбирали пацієнтів низького ризику з АГ 1-го ступеня (140–159/90–99 мм рт.ст.), діагноз яким був встановлений у 2005–2006 роках. Усі пацієнти (n = 128 665) були розподілені у групи контрольованого АТ (середній АТ < 140/90 мм рт.ст. під час періоду спостереження) та неконт-рольованого АТ (середній АТ ≥ 140/90 мм рт.ст.), результати оцінювали за допомогою моделі пропорційної небезпеки Кокса після корегування оцінки схильності.
Результати. Середній рівень АТ становив 131/81 мм рт.ст. у групі контрольованого АТ (n = 49 408) та 144/87 мм рт.ст. у групі поганого контролю АТ (n = 99 257). Загальний рівень захворюваності на деменцію у групах контрольованого АТ та поганого контролю АТ становив 4,9 та 8,1 на 1000 осіб на рік відповідно. У групі доброго контролю АТ був виявлений більш низький ризик загальної деменції, хвороби Альцгеймера та судинної деменції, ніж у групі поганого контролю АТ. У групі контрольованого АТ спостерігався низький ризик розвитку судинної деменції у будь-якому віці, особливо в молодшій групі (віком < 60 років). Оптимальний рівень АТ, пов’язаний з найнижчим ризиком деменції, становив від 130 до 140 мм рт.ст.
Висновок. Дослідники дійшли висновку, що навіть у пацієнтів низького ризику з АГ 1-го ступеня добрий контроль АТ дозволяє значно знизити ризик деменції, включаючи хворобу Альцгеймера та судинну деменцію.


Вернуться к номеру