Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Боль. Суставы. Позвоночник» Том 11, №3, 2021

Вернуться к номеру

Поєднане застосування вітамінів D та E покращує стан кісткової та хрящової тканини на фоні прийому глюкокортикоїдів

Авторы: Калашніков А.В., Григоровський В.В., Кузів Є.Л., Апуховська Л.І.
ДУ «Інститут травматології та ортопедії НАМН України», м. Київ, Україна

Рубрики: Ревматология, Травматология и ортопедия

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Проблема профілактики та лікування остеопорозу залишається актуальною проблемою сучасної медицини. Однією з причин розвитку остеопорозу є широке застосування глюкокортикоїдів для лікування цілої низки як гострих, так і хронічних захворювань опорно-рухового апарату. Тому вивчення впливу преднізолону на обмін кальцію в організмі та структурно-функціональні зміни кісткової та хрящової тканини й можливість медикаментозної корекції цих змін залишається актуальною проблемою.
Мета дослідження — в експерименті вивчити вплив преднізолону на обмін кальцію в організмі й оцінити структурно-функціональні зміни в кістковій і хрящовій тканинах.
Матеріали та методи. Експериментальні дослідження проведено на 68 щурах-самцях лінійної породи Вістар. У всіх серіях досліджень спостерігали за тваринами на фоні введення різних лікарських засобів протягом 30 діб. Через 30 діб від початку експерименту тварин зважували, проводили забір крові для біохімічних досліджень. Після чого проводили забір матеріалу для морфологічних та морфометричних досліджень.
Результати та їх обговорення. При застосуванні вітамінів D3 та E відмічалось вірогідне зростання маси кісткової тканини, зольності кісток, вмісту кальцію та фосфору в кістковій тканині, що вірогідно переважало значення цих показників у тварин з введенням лише преднізолону та вітаміну D3. Крім того, спостерігалась нормалізація мінерального та вітамінного обміну. Застосування вітамінів D3 та Е на фоні введення преднізолону попереджувало негативний вплив преднізолону на структурно-функціональний стан кісткової тканини, суглобового та епіфізарного хрящів, в яких на фоні прийому преднізолону без медикаментозної корекції виникали дистрофічні зміни, а також порушення росту кістки.
Висновки. Тривале застосування преднізолону супроводжується патологічними структурно-функціональними змінами кісткової та хрящової тканин. Одночасне введення вітамінів D3 та Е на фоні прийому преднізолону запобігає його негативному впливу на структурно-функціональний стан кісткової тканини, суглобового та епіфізарного хрящів, які при введенні преднізолону супроводжувалися дистрофічними змінами, що призводило до порушення їх формування та адаптаційного ремоделювання.


Вернуться к номеру