Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» 1(8) 2007

Вернуться к номеру

Галицьке медичне ралі 2006

Авторы: С. СТЕПАНИШИН, м. Львів

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Новости

Версия для печати

За погодженням із Головним управлінням охорони здоров’я, Львівською обласною державною адміністрацією, міською державною адміністрацією у м. Львові з 24 до 26 жовтня було проведено Галицьке медичне ралі 2006. Організаторами виступив Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф і Галицький автомобільний клуб. Спочат­ку планувалося провести регіональне змагання, проте ця подія, подібно до каменя, кинутого у воду, викликала жваве зацікавлення служб екстреної медичної допомоги та медицини катастроф України. На жаль, через малу місткість базового табору, кількість команд вирішено було обмежити до 14. Це було беспрецедентне змагання карет швидкої та екстреної медичної допомоги, яке складалося з чотирьох спеціальних ділянок (дві в перший день змагань, дві — наступного дня).

24.10.2006, по закінченні реєстрації, було заявлено такі команди:
— 1-й стартовий номер — Київська станція швидкої медичної допомоги;
— 2-й — Стрийська ЦРЛ;
— 3-й — Червоноградська ЦРЛ;
— 5-й — Львівська станція швидкої медичної допомоги;
— 6-й — Поготове Рятункове (м. Люблін, Польща);
— 7-й — КЗ ЛОЦЕМД МК;
— 8-й — Сколівська ЦРЛ;
— 9-й — Рівненський центр ЕМД;
— 10-й — Самбірська ЦРЛ
— 11-й — Київська станція швидкої медичної допомоги
— 13-й — Пустомитівська ЦРЛ;
— 14-й — Житомирський центр ЕМД.
Після реєстрації та інструктажу екіпажі змагалися у водійській майстерності. Потім відбувся грандіозний парад карет швидкої допомоги — машини в супроводі ДПС з використанням звукової та світлової сигналізації вирушили від передмістя до центру міста.
Урочисте відкриття відбулося на площі Ринок в центрі м. Львова за участю губернатора Львівщини, начальника обласного управління охорони здоров’я та представників спонсорів.
О 15:40 перша карета стартувала в напрямку базового табору, який знаходився за 30 кілометрів від Львова, де наступного дня розгорталися основні події.
Туристичний комплекс «Узлісся» — тимчасовий базовий табір заходу — розташовано серед мальовничих Гологорів, неподалік від стародавнього Свірзького замку.
Наступного дня о 9-й годині ранку стартували змагання на третій та четвертій спеціальних ділянках, які з перервою на обід тривали до 17:45. На учасників змагань чекали 90 кілометрів орієнтування на місцевості та чотири клінічних завдання, розроблених спільно з кафедрою анестезіології та інтенсивної терапії Львівського державного медичного університету імені Данила Галицького. Суддями були лікарі-практики із значним клінічним досвідом. Критеріями оцінки роботи карет швидкої медичної допомоги були: вміння організувати роботу медперсоналу на місці виклику, орієнтування на місцевості, якість та швидкість надання екстреної медичної допомоги, співпраця з пожежниками та дорожньо-патрульною службою. У цілому карети швидкої допомоги «набігали» понад 130 кілометрів. Були й непередбачувані випадки, які утім зу­стрічаються в повсякденній медичній практиці.
Після фінішу останнього екіпажу та здачі суддівських протоколів на засіданні колегії спортивно-медичних комісарів було підбито підсумки та визначено переможців (табл. 1).
Церемонія нагородження відбувалася в конференц-залі базового табору. Екіпаж-переможець, а ним ви­явилася бригада Житомирського центру екстреної медичної допомоги, одержав почесні грамоти від обласного керівництва та мера м. Львова, мобільні телефони. Отже, вперше в історії України відбулося змагання професійної майстерності екіпажів швидкої та невідкладної медичної допомоги!
Запровадження ралі карет швидкої медичної допомоги є певним сигналом та індикатором ставлення України до світових стандартів, що діють на теренах країн Європейського товариства, та підготовки до вступу в Європейську асоціацію невідкладної медицини. Аналіз участі та налагодження зв’язків із подібними службами країн Європи та світовою асоціацією екстреної медицини — це безцінний досвід у справі розвитку та формування подібної служби в Україні, що допомагає підняти її на вищий рівень, інтегрувати у світову систему екстреної медицини та, в кінцевому результаті, працювати на покращення надання екстреної медичної допомоги для пересічного українця.
Проведення таких змагань є логічним втіленням в життя державної програми створення єдиної системи надання екстреної медичної допомоги.

Висновки
1. Змагання показало актуальність стандартизації надання екстреної медичної допомоги (ЕМД) в Україні.
2. Подібні змагання необхідні для обміну досвідом та сучасною інформацією про стан справ і проблеми у галузі ЕМД.
3. Змагання допомагають у налагодженні співпраці між обласними структурними підрозділами ЕМД.
4. Дух суперництва, присутній на таких змаганнях, сприяє самовдосконаленню та підвищенню кваліфікаційного рівня учасників.
5. Аналіз виконання клінічних завдань допоможе вдосконалити процес надання ЕМД в Україні.
6. Змагання виявляє проблеми матеріально-технічного забезпечення та оплати праці персоналу служби ЕМД та допомагає акцентувати на цьому увагу відповідних міністерств та відомств.
7. Резонанс, який викликало Галицьке медичне ралі 2006 в Україні, доводить життєздатність цього заходу та необхідність щорічного проведення на загальнодержавному та міжнародному рівнях.
Сподіваємося на більш широке коло учасників та державну підтримку в організації змагань наступного року.  


Вернуться к номеру