Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» 3 (50) 2013

Вернуться к номеру

Досвід забезпечення прохідності дихальних шляхів у хворих із морбідним ожирінням

Авторы: НАУМЕНКО О.В., РУДЬ О.А. - ДНУ «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» ДУС, м. Киев

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Справочник специалиста

Версия для печати

Вступ

Сучасний анестезіолог все частіше зустрічається з проблемою ожиріння у пацієнтів. За статистикою, 20 % чоловіків та близько 30 % жінок страждають від ожиріння, з них до 7 % становить морбідне ожиріння, коли ІМТ дорівнює 40 та більше. Для анестезіолога такі хворі мають додаткові проблеми, серед них важке забезпечення венозного доступу, важка інтубація, що часто поєднується з важкою масковою вентиляцію, збільшення ризику легеневої аспірації, зменшений кардіопульмональний резерв, хронічні гіпоксія та гіперкапнія.

Матеріали та методи

У центрі малоінвазивної хірургії за 3 роки було прооперовано 16 хворих із морбідним ожирінням (ІМТ 40–66). Їм проводились операції як пов’язані з ожирінням (біліодигестивне шунтування; абдоменопластика), так і не пов’язані з такою патологією: урологічні, гінекологічні та загальнохірургічні операції.

Результати

Складна маскова вентиляція спостерігалась у 9 (56 %) пацієнтів (SpO2 < 90 %). З метою забезпечення адекватної вентиляції ми використовували різні види надгортанних повітропроводів. У 7 (44 %) випадках використовувалися ларингеальні маски I-Gel (№ 5). У 6 випадках ларингеальну маску було встановлено з першої спроби. В 1 випадку під час двох спроб не вдалося забезпечити адекватну вентиляцію через негерметичність маски, вентиляцію вдалося забезпечити встановленням ларингеальної маски ProSeal № 5 (LMA). У 2 (12,5 %) випадках після виявлення ознак важкої маскової вентиляції пацієнтам було встановлено ларингеальні маски ProSeal № 5 (LMA), обидва рази маску встановлено з першої спроби.

Складна інтубація спостерігалась у 3 (18,5 %) випадках. Після двох невдалих спроб інтубації трахеї пацієнтам знову встановлювали ларингеальну маску та після нормалізації показників SpO2 здійснювали фіброоптичну інтубацію гнучким фібробронхоскопом.

Висновки

Використання ларингеальних масок дає змогу запобігти складній масковій вентиляції та забезпечити адекватну вентиляцію легень у пацієнтів із морбідним ожирінням, що підвищує безпеку пацієнта.



Вернуться к номеру